Banke počele prodaju imovine propalog Farmlanda

Autor: Poslovni dnevnik , 20. ožujak 2018. u 13:37
Zasad ništa od prodaje Farmlanda Kinezima/Damir Špehar/PIXSELL

Obveze tvrtke Dragana Vasiljevića prema Poreznoj upravi RS iznose 15,6 mil. kuna, a naplata je potpuno neizvjesna.

Dospjele neizmirene obveze propale govedarske farme Farmland iz Nove Topole prema Poreznoj upravi RS (PURS) trenutno iznose 3,9 milijuna KM (oko 15,6 mil. kuna), a u PURS priznaju da je naplata duga neizvjesna.

U međuvremenu, banke su već počele s rasprodajom imovine tvrtki povezanih s Farmlandom, doznaje portal Capital.ba. Farmlandu, čiji je vlasnik Dragan Vasiljević, još od 2016. godine blokirani su računi zbog neizmirenih obveza, a od dugo najavljivane prodaje tvrtke kineskim partnerima dosad nije bilo ništa, pa je i naplata milijunskih potraživanja krajnje upitna. "PURS je donio privremeni zaključak o osiguranju kojim se zabranjuje raspolaganje pokretnom i nepokretnom imovinom u vlasništvu Farmlanda.

 

10 mil.

kuna iznosio je kredit UniCredita kojeg Farmland Foods nije mogao otplatiti

Taj zaključak dostavljen Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP) s ciljem upisa zabilježbe u odgovarajuće registre nekretnina", navode u Porezoj upravi. Dodaju i da su na temelju rješenja o prisilnoj naplati, u kolovozu 2017. godine uputili RUGIP-u zahtjev za uspostavljanje zakonske hipoteke nad nepokretnom imovinom poreznog dužnika, ali da još uvijek nisu dobili rješenje RUGIP-a da je hipoteka i uspostavljena.

"Prema informacijama koje je RUGIP dostavio, na nekretninama Farmlanda već postoje upisane hipoteke banaka, što naplatu poreznog duga iz nekretnina čini neizvjesnijom", rekli su za Capital iz PURS-a. Porezna uprava RS nije uspjela naplatiti 296.868 KM od druge tvrke u Vasiljevićevom vlasništvu, čiju je imovinu nedavno prodala UniCredit banka koja je pokrenula izvršni postupak protiv tvrtke Farmland Foods jer nije mogla otplaćivati kredit od 2,5 mil. KM (oko 10 mil. kn). Na dražbi u veljači nekretnine Farmland Foodsa, procijenjene na 4,5 milijuna KM (18 mil. kn), prodane su za samo 1,5 milijuna KM (6 mil. kn) tvrtki Vita Land iz Gradiške. 

Komentirajte prvi

New Report

Close