Bankari prelaze u protunapad protiv poreza na financijske transakcije

Autor: Poslovni.hr , 23. siječanj 2015. u 11:48
Thinkstock

Austrija i Francuska pregovore o uvođenju poreza žele pomaknuti s mrtve točke, dok bankari upozoravaju na štetnost poreza

Četiri europske bankarske federacije pokrenule su protunapad na porez na financijske transakcije nakon što su Austrija i Francuska pokušale predstaviti kompromis koji bi pregovore o uvođenju tog porez maknu s mrtve točke, piše EurActiv. U pismu poslanom 28 ministara financija država članica EU, grupa koja se sastoji od Europske asocijacije kooperativnih banaka (EACB), Europske asocijacije javnih banaka (EAPB), Europske bankarske federacije (EBF i Europske grupe štednih i komercijalnih banaka, navela je da će porez naštetiti unutarnjem tržištu i omesti oporavak gospodarstva EU.

"Uvođenje poreza u ograničenom broju država EU rezultirat će snažnim pritiskom na financijske operatore te će snažno povećati ovisnost njihovih vlada prema financijskim tržištima koje nemaju takav porez, kao i tržištima izvan Europe", navode u pismu. Federacije i grupacije koje su potpisale pismo čine gotovo 100 posto bankarskog sektora. 

Francuska i Austrija su željele oživjeti pregovore s devet ostalih zemalja koje planiraju uvesti porez, predlažući da se oporezuje široki raspon transakcija. Porez na financijske transakcije žele uvesti još i Belgija, Estonija, Njemačka, Grčka, Italija, Portugal, Slovačka, Slovenija i Španjolska, ali se još nisu uspjele dogovoriti koje transakcije i po kojim stopama oporezovati, dok mnoge od njih traže pojedine izuzetke od oporezivanja pa je upitno njegovo uvođenje do 2016. godine. Bankarski sektor se boji da će porez podijeliti EU na zemlje koje su ga uvele i one koje to nisu, što bi moglo ugroziti jedinstvenu monetarnu politiku.  

Komentirajte prvi

New Report

Close