Banka za međunarodna poravnanja izložila plan za rješavanje problema posrnulih banaka

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. lipanj 2013. u 14:11
Ilustracija

Od propasti američke investicijske banke Lehman Brother prije pet godina vlasti pokušavaju naći uspješnu formulu dokapitalizacije takozvanih sistemski važnih banaka

Banka za međunarodna poravnanja (BIS) objavila je plan za rješavanje problema propalih banaka koji predviđa njihovu dokapitalizaciju i kontrolirano gašenje, uz poštivanje hijerarhije naplate kreditora.

Još od propasti američke investicijske banke Lehman Brother prije pet godina vlasti pokušavaju naći uspješnu formulu dokapitalizacije takozvanih sistemski važnih banaka koja neće istodobno prouzorčiti paniku ni zahtijevati posezanje za novcem poreznih obveznika.

Forum središnjih banaka iz cijelog svijeta objavio je u nedjelju dokument u kojem tvrdi da njegov plan omogućuje brzu i laku dokapitalizaciju banaka i priliku za vlasti da nedvosmisleno jamče da štediše neće izgubiti svoje pologe.

"U planu se predlaže jednostavan mehanizam dokapitalizacije koji uvažava prava kreditora i omogućuje dokapitalizaciju velikih banaka preko jednog vikenda, bez posezanja za novcem poreznih obveznika", tvrdi se u dokumentu BIS-a.

Prema tom nacrtu, kreditori bi sistemski važne banke podvrgavali prisilnoj dokapitalizaciji ako se nađu na pragu sloma.

Vlasništvo nad bankom prebacivalo bi se tijekom tog vikenda na novoformiranu privremenu holding kompaniju a u sljedećoj fazi banka bi se odmah dokapitalizirala otpisom potraživanja kreditora.

Autori nacrta naznačili su da on možda predstavlja jedinu mogućnost da se poštuje hijerarhija naplate, provede brza dokapitalizacija i spriječi rizik moralnog hazarda, koji se javlja kada očekivanje vladine pomoći potiče banke na rizične poslovne poteze.

Hijerarhija naplate kreditora poštovala bi se, pri čemu bi se potraživanja kreditora s nižim prioritetom naplate otpisivala dok bi se neosiguranim kreditorima s višim prioritetom naplate nametali određeni gubici – dovoljni da se banci osigura dostatan kapital kako bi se u budućnosti zaštitila od gubitaka i vratila povjerenje tržišta.

To bi uključivalo gubitke za depozite iznad maksimalnog iznosa pokrivenog jamstvom.

"U ponedjeljak ujutro vlasti bi ponovo otvorile vrata banke i mogle bi joj eventualno pružiti primjerenu pomoć s likvidnošću jer je sada solidno kapitalizirana", stoji u dokumentu.

Narednih mjeseci holding kompanija prodala bi dokapitaliziranu banku po tržišnoj cijeni a prihod bi se distribuirao kreditorima čija su potraživanja otpisana.

Članovi uprave i izvršnog odbora mogli bi po potrebi biti zamijenjeni u razdoblju između dokapitalizacije i prodaje banke.

Plan obuhvaća i elemente drugih metoda gašenja banaka, posebno uključivanje kreditora u troškove spašavanja i gašenje banke putem holding kompanije.

Europa radi na planovima primjene režima uključivanja kreditora u spašavanje banke koji predviđa nametanje gubitaka vlasnicima obveznica i velikim štedišama.

Taj model ipak ne poštuje u potpunosti hijerahiju naplate jer može nametnuti gubitke vlasnicima obveznica prije no što se u potpunosti izbrišu udjeli dioničara, naglašavaju autori BIS-ova izvješća Paul Melaschenko i Noel Reynolds.

Komentirajte prvi

New Report

Close