Banka pristala platiti 5,5 milijardi dolara odštete regulatorima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. srpanj 2017. u 09:34
Foto: Thinkstock

Slom tržišta vrijednosnih papira baziranih na hipotekarnim kreditima pokrenuo je val stečajeva i kriza a potom i globalnu recesiju, u kojoj je uništeno desetak milijuna radnih mjesta širom svijeta.

Britanska banka Royal Bank od Scotland (RBS) pristala je platiti 5,5 milijardi dolara američkom regulatoru, čime je sporazumno zaključen spor pokrenut pod optužbom o bančinoj suodgovornosti za slom tržišta drugorazrednih hipotekarnih kredita.

"Royal Bank of Scotland se … nagodio s američkom Agencijom za financiranje stanovanja (FHFA)", stoji u priopćenju, uz napomenu da će prema toj nagodbi američki regulator "povući sve tužbe protiv RBS-a.  

"Nagodba je oštar podsjetnik na ono što se desilo banci prije financijske krize i na visoku cijenu plaćenu za globalne ambicije“, naveo je u priopćenju RBS-ov izvršni direktor Ross McEvan.

Nakon što plate 5,5 milijardi dolara odštete, RBS-u će biti vraćeno 754 milijuna dolara „po osnovi sporazuma s trećim stranama o osiguranju gubitaka".

Veći dio neto iznosa odštete od 4,75 milijardi dolara već je rezerviran, napominju u banci, kojoj je britanska vlada pritekla u pomoć na vrhuncu financijske krize 2008. godine najvećim financijskim paketom na globalnoj razini.

Slom tržišta vrijednosnih papira baziranih na hipotekarnim kreditima pokrenuo je val stečajeva i kriza a potom i globalnu recesiju, u kojoj je uništeno desetak milijuna radnih mjesta širom svijeta.

Komentari (1)
Pogledajte sve

” što se desilo banci” – “što se DOGODILO banki!”

New Report

Close