Bank of China u Srbiji počinje s radom 2017.

Autor: Poslovni dnevnik , 27. listopad 2016. u 22:00
Kineska banka će podržati dugoročno isplative projekte/FOTOLIA

Očekuje se da će na srpsko tržište doći i China Development Bank koja bi kreditirala projekte preko jedne srpske državne banke.

Kineska državna banka Bank of China osniva banku u Srbiji koja će početi s radom početkom sljedeće godine. Bank of China, peta najveća banka na svijetu, financirat će kineske i srpske kompanije koje će zajednički nastupati na trećim tržištima, pišu Večernje novosti.  Bank of China (Hungary), osnivač nove banke u Srbije, prošlog tjedna je preko svojih pravnih zastupnika podnijela zahtjev Narodnoj banci Srbije za davanje preliminarnog odobrenja za osnivanje banke u Srbiji.

"Postupak osnivanja banke, prema važećim propisima, uz davanje preliminarnog odobrenja, podrazumijeva i izdavanje dozvole za rad banci koja se osniva. Kada NBS utvrdi da su uvjeti ispunjeni, slijedi održavanje osnivačke skupštine novoosnovane banke. Tada NBS daje suglasnosti na dokumente usvojena na skupštini, a potom slijedi registracija kod nadležnih organa. Tada će banka moći početi s radom u Srbiji", kažu u NBS-u. Plan osnivača je da se svi postupci, kao i registracija, završe do kraja ove godine, kako bi banka počela s radom početkom 2017. godine.

"Očekivano je da kineske banke prate svoje kompanije koje dolaze u neku zemlju, posebno kada je riječ o velikim infrastrukturnim poslovima, jer se lakše i brže dolazi do kredita i jamstava, kao i do povoljnijih kamata", kaže Đorđe Đukić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, dodajući kako je to dobro i za srpske tvrtke koje rade kao podizvođači, u zemlji i inozemstvu. Kineze, kako je poznato, posebno zanima izgradnja infrastrukture, privatizacija državnih poduzeća, rudarstvo, energetiko i turizam. Tako će kineske kompanije koje rade u Srbiji dobiti oslonac, ali i srpske tvrtke koja nabavljaju kinesku robu i opremu.

 

3,5mlrd.

eura vrijednost je kineskih projekata u Srbiji koji se realiziraju ili se o njima pregovara

"Kineske banke će podržati projekte koji su dugoročno isplativi. One mogu razbiti monopol europskih banaka povoljnijim kamatama", tvrdi Ljubodrag Savić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Još se ne zna hoće li Bank of China odmah raditi i sa stanovništvom, ali je sigurno je da će kreditirati i domaće i strane tvrtke. Očekuje se da će na srpsko tržište doći i China Development Bank koja bi kreditirala projekte preko jedne srpske državne banke. Treba očekivati da će Kinezi svakom poslu prilaziti pojedinačno, što znači da će takve biti i kamate, netko će možda dobiti i beskamatni kredit, a netko drugi s kamatom, objašnjavaju Večernje novosti.

Ulazak u Željezaru
Prema pisanju lista Danas, Kinezi su prepoznali velik potencijal kada je riječ o ulaganju u infrastrukturne i energetske projekte u Srbiji.  Trenutna vrijednost kineskih projekata u Srbiji, koji se realiziraju ili o kojima se razgovara, iznosi 3,5 milijarde eura. Jedan od velikih projekata ostvaren je u svibnju kada je kineski Hesteel preuzeo smederevsku Željezaru, što je platio 46 milijuna eura, uz obvezu da investira najmanje 300 milijuna eura i zadrži svih 5050 radnika. Hesteel je doista značajna kompanija, na globalnoj razini zapošljava više od 120.000 radnika, a u vlasništvu ima više od 70 tvrtki izvan Kine, u više od 30 zemalja.

Drugi značajan kineski projekt u Srbiji je modernizacija elektrificirane željezničke pruge Beograd – Budimpešta, duge 350 kilometara, koja će ispunjavati najviše standarde EU, a početna faza realizacije očekuje se u nekoliko sljedećih mjeseci. Pruga je dio većeg projekta kojeg u Pekingu smatraju najvažnijim projektom između Kine i zemalja središnje i istočne Europe, čemu u prilog govore i istraživanja stručnjaka s Kineske akademije društvenih znanosti koji su uvjereni da će se time značajno potaknuti gospodarski razvoj zemalja duž prometnog koridora čiji će dio biti pruga od Beograda do Budimpešte.

Radit će i srpske tvrtke
Kako navodi Danas, već na početku realizacije projekta kojeg izvodi kineski konzorcij, osjetit će se prva korist jer će ga obavljati brojne srpske kompanije, što je potvrdio i predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež. "U ugovorima stoji da će 46% kompanija koje će izvoditi radove biti srpske, što je značajno jer je u pitanju veliki projekt", rekao je Čadež. Usto, nije riječ o načelu koje će se primijeniti samo na modernizaciju pruge od Beograda do Budimpešte, već će se primjenjivati slični omjeri sudjelovanja srpskih kompanija i u ostalim kinesko-srpskim projektima, potvrdila je ministrica građevinarstva Zorana Mihajlović."S kineskim partnerima dogovorili smo da u novim projektima sudjeluje mnogo više domaćih kompanija", rekla je Zorana Mihajlović. 

Ulaganje u energetiku

Novi blok u TE Kostolac vrijedi 715 mil. eura
Izgradnja novog bloka u TE Kostolac jedan je od najvećih energetskih projekata u regiji. Izvođač je kineska kompanija CMEC, a vrijednost ugovora iznosi 715,6 milijuna eura. Očekuje se da će blok biti pušten u rad 2019. godine, a usto obavit će se i obnova blokova B1 i B2. Kinezi su zainteresirani za ulaganje i u druge velike srpske energetske projekte kao što su TE Kolubara B, HE Đerdap 3, kao i u male elektrane. Kineska elektroenergetska korporacija Sinomach-Cneec-cneetc otvorila je svoje predstavništvo za Europu u mjestu Ub početkom 2014. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close