Ban optužuje Asada za “zločine protiv čovječnosti”

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. rujan 2013. u 12:06
Sergei Lavrov, ministar vanjskih poslova Rusije, Lakhdar Brahimi, specijalni izvjestitelj UN-a za Siriju i john Kerry, šef američke diplomacije na tripartitnom sastanku u Ženevi (EPA/MARTIAL TREZZINI)

Amerikanci i Rusi nastavit će u subotu u Ženevi pregovore o sirijskom kemijskom oružju koji su ušli u “odlučujuću fazu”

Amerikanci i Rusi nastavit će u subotu u Ženevi pregovore o sirijskom kemijskom oružju koji su ušli u "odlučujuću fazu", dok je UN u petak optužio režim u Damasku za brojne "zločine protiv čovječnosti".

U petak tijekom dana, američki državni tajnik John Kerry i njegov ruski kolega Sergej Lavrov pokušali su postići sporazum o sirijskom kemijskom arsenalu. "Došli smo do odlučujućeg trenutka", kazao je u Ženevi jedan američki dužnosnik.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon rekao je da će izvješće stručnjaka vjerojatno potvrditi korištenje kemijskog oružja u Siriji, ali ono neće staviti odgovornost na sirijski režim. "Vjerujem da će izvješće reći da je uporabljeno kemijsko oružje iako to ne mogu reći u ovom trenutku prije no što dobijem izvješće", rekao je Ban na sjednici UN-a u petak.

Izvješće stručnjaka UN-a koji su na licu mjesta provjeravali optužbe o masakru kemijskim oružjem 21. kolovoza u blizini Damaska očekuje se u ponedjeljak. Međutim, njihov mandat nije odrediti odgovorne.

Ban je jasno optužio predsjednika Bašara al-Asada da je "počinio brojne zločine protiv čovječnosti", no nije rekao jesu li Asadove snage ili pobunjenici uporabili kemijsko oružje u napadu 21. kolovoza u kojem su ubijene stotine ljudi.

Glavni tajnik kazao je također da dijeli sumnju međunarodne zajednice da je Damask spreman predati kemijski arsenal pod međunarodni nadzor, kao što je predložila Moskva.

Amerikanci i Rusi nadaju se također da će pregovori iznjedriti i ambiciozniji sporazum kojim bi se okončao građanski rat u Siriji u kojem je u dvije i pol godine poginulo 110.000 ljudi.

Kerry i Lavrov izjavili su u petak u Ženevi kako se nadaju da će razgovori o sirijskom kemijskom oružju pomoći u oživljavanju međunarodnog plana za održavanje konferencije "Ženeva 2" o okončanju rata u Siriji.

Kerry, koji je rekao da su razgovori o kemijskom oružju bili konstruktivni, rekao je na konferenciji za novinare da se novi susret s Lavrovom planira oko 28. rujna u New Yorku kada bi se mogli dogovoriti o datumu održavanja mirovne konferencije.

Lavrov je na istoj konferenciji za novinare pohvalio Kerrya zbog toga što razumije koliko je važno nastaviti s diplomatskim naporima za rješenje sirijske krize.

Dodao je kako bi američki i ruski stručnjaci trebali zajedno s UN-ovom Organizacijom za zabranu kemijskog oružja izraditi smjernice za rješenje problema kemijskog naoružanja.

Međunarodni izaslanik za Siriju Lakhdar Brahimi, ujedno i predstavnik Arapske lige koji se u petak sastao s Kerryem i Lavrovom, naglasio je kako je uništenje kemijskog oružja važan element u naporima za održavanje "Ženeve 2".

Komentari (1)
Pogledajte sve

Gdje je nestao covjek?

Asad ni luk jeo ni luk mirisao.

New Report

Close