Balkanski ‘kralj banana’ novi vlasnik državne vile na Bledu

Autor: Sergej Novosel Vučković , 06. veljača 2017. u 07:00
Vila Tamara

Policija je prodala objekt od 1115 kvadrata Rastoderu za cijenu 52% višu od ponude, a Finance zamjeraju što je javna dražba zapravo održana u tajnosti.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Slovenije napokon je, nakon četiri godine, uspjelo prodati državnu Vilu Tamara na Bledu, a sretni je kupac tvrtka Rastoder, iza koje stoji "balkanski kralj banana" Izet Rastoder, koja ju je platila 451.000 eura.

Početna cijena koju je država, tj. MUP kao vlasnik objekta istaknuo iznosila je 295.000 eura bez poreza na promet nekretninama, što znači da je prodana 52% skuplje od prvotnog iznosa. Iako je dražba za prodaju u Ljubljani u MUP-u bila, kako se to i nalaže u ovakvim prilikama, javna, Finance su otkrile da je postupak praktički proveden u tajnosti, budući da joj javnost posredstvom medija nije mogla prisustvovati. Oni su, naime, došli na lice mjesta pratiti i fotografirati tijek, no predsjednica povjerenstva za prodaju to im je, pišu, zabranila. 

Štite se podaci?
List je stoga predočio prepisku koju su novinari Financi vodili s MUP-om, raspitujući se o tome tko je sve sudjelovao na dražbi i zašto je javnost isključena. Zamjerajući državnim službama netransparentnost, objavili su, tako, da je za Vilu Tamara bilo zainteresirano 11 aktera, odnosno šest fizičkih i pet pravnih osoba platilo je polog za sudjelovanje na dražbi. Tko su točno bili pojedinci i tvrtke koji su licitirali za objekt, međutim, nisu doznali, MUP je odgovorio da se imena fizičkih osoba zbog zaštite osobnih podataka ne objavljuju, a za pravne se podaci, pak, ne iznose bez njihove suglasnosti, zbog, navodi ministarstvo, mogućnosti kršenja poslovne tajne.

U službenom pozivu na sudjelovanje na dražbi, na stranicima slovenske policije, stoji navod da je u nadmetanju minimalni iznos podizanja cijene 200 eura, te da se Tamara, na elitnoj lokaciji u mjestu Bled uz istoimeno jezero, sastoji od četiriju parcela, s nekretninama i pripadajućim zemljištima, ukupne površine 1115 četvornih metara. Kad je vila prvi put stavljena na prodaja, cijena joj je bila milijun eura, no spuštala se, eto, sve dosad, da bi ipak bila prodana za više od te zadnje ponude.

Brend Derby
Kad su Finance onemogućene u dobivanju informacija o sudionicima dražbe, tražile su barem zapisnik sa sjednice, ali im i to nije ustupljeno, s MUP-ovim obrazloženjem da je zapisnik još u izradi (dražba je održana u četvrtak, op.a.) i nije dovršen."Bit će zanimljivo vidjeti kad će sastaviti zapisnik i što će sve unijeti. Kad je riječ, npr. o nadmetanjima za kupnju privatne imovine nekih dužnika, ili vjerovnika, onda je zapisnik gotov u nekoliko minuta i ima navedene sve sudionike dražbe. Hoće li država sad zadovoljiti taj standard?" pitaju se novinari.Kako bilo, Izet Rastoder kupovinom je u posjed dobio vrijedan resurs, u koji je potrebno i ulagati.

Što će u njemu biti, vidjet će se. Rastoder je, inače, podrijetlom iz Crne Gore, gdje je i rođen 1962. U Ljubljani živi 30-ak godina, vlasnik je i predsjednik tvrtke Rastoder Group koja se bavi distribucijom svježega voća i povrća. Prije 20-ak godina ušao je, pišu mediji, u biznis s bananana, lansiravši brend Derby i došavši na šesto mjesto najvećih trgovaca ovog voća u svijetu. Rastoder Group lani je imala promet od oko 953 milijuna kuna. Bio je i vlasnik slovenskog nogometnog kluba Olimpija koji je napustio 2015., a lani je, pak, kupio trgovački dio sportsko-polovnog kompleksa Stožice u Ljubljani, za oko 84 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close