Balažič: Nije nam trebala kupnja Getroa

Autor: Danijela Jozić / VLM , 30. siječanj 2013. u 22:01
Toni Balažič, predsjednik Uprave Mercatora/PIX

Dobro posluju i manje trgovine Getroa u Slavoniji, no problem su njegovi veći formati, kaže predsjednik Uprave Mercatora.

Na svim strateškim tržištima, od Slovenije, Srbije i BiH do Crne Gore, unatoč zahtjevnim okolnostima, poslujemo dobro.

Teškoća, međutim, imamo na tržištu Hrvatske i tu moramo jače provesti strukturne promjene. Dva su glavna razloga za probleme u Hrvatskoj: prvi je nepotrebno preuzimanje Getroa, što ima jako velik utjecaj na naš negativan poslovni rezultat, a drugo su neiskorišteni logistički kapaciteti", izjavio je u srijedu Toni Balažič, predsjednik Uprave Mercatora, u intervjuu za list Finance. Intervju je izašao dan nakon što je Uprava objavila prve službene, ali nerevidirane rezultate Mercatora za 2012. godinu. Grupa Mercator lani je ostvarila prihod od 2,873 milijarde eura, što je na istoj razini kao godinu ranije (ili za 0,4 posto više). Pritom je najveći slovenski trgovački lanac iskazao gubitak od čak 103,6 milijuna eura.

Skladišta u najam
Ovo je prvi put da je iz vrha Mercatora i javno priznato da je akvizicija Getroa (kupljen je potkraj 2009.) bila pogreška. Možda to i Toniju Balažiču nije bilo teško reći, s obzirom na to da je taj posao odrađen u mandatu njegova prethodnika Žige Debeljaka. "Trgovine pod oznakom Mercatora u Hrvatskoj posluju dobro i prodaja je lani bila gotovo jednaka onoj tijekom 2011. godine. Dobro posluju i manje trgovine Getroa u Slavoniji, dok su njegovi veći formati u problemima i restrukturirat ćemo ih. Lani smo operativne troškove snizili za oko 10 posto, povećali produktivnost po kvadratu, ali to još nije dovoljno da bismo bili pozitivini. Razgovaramo već o davanju nepotrebnih skladišnih prostora u najam", rekao je Balažič. Na novinarsko pitanje je li točno da je prilikom preuzimanja Getroa Mercator prihvatio fiksne najamnine na dulji rok, Balažič je odgovorio potvrdno, napominjući da je riječ o "ozbiljnim ugovorima koji se moraju ispuniti". Od gotovo 104 milijuna eura gubitka čak se 75 posto odnosi na otpisivanje vrijednosti nekretnina, vrijednosti udjela u drugim tvrtkama te nematerijalne imovine. Najviše, oko 43 posto, u dijelu otpisivanja pak odnosi se na ispravljanje vrijednosti nekretnina (i umanjivanja i uvećavanja). Iako je Balažič tek nešto više od pola godine na čelu Mercatora, pa njegovi potezi ne bi trebali čuditi, tajming jačeg čišćenja bilance pomalo je neobičan. U tijeku je, naime, deveti krug prodaje većinskoga paketa Mercatora i do polovice veljače traje rok za predaju neobvezujućih ponuda zainteresiranih kupaca, među kojima je i Agrokor Ivice Todorića. Velik minus kompanije sigurno će utjecati i na visinu ponuda.

Režu administraciju
Inače, kako je u intervjuu objasnio Balažič, u osnovnoj djelatnosti zadovoljni su poslovanjem Mercatora. Lošije poslovanje bilježe neosnovne djelatnosti i nestrateška tržišta, koji su zabilježili 40 milijuna eura minusa. Riječ je o M Tehniki, Modiani, M Energiji te tržištima Albanije i Bugarske. Uprava preokret u poslovanju kompanije planira tijekom ove godine. Dodatne uštede u racionalizaciji Mercatorova poslovanja donijet će i smanjivanje broja zaposlenih. U kompaniji je trenutačno zaposleno nešto manje od 23 tisuće ljudi, a njihov bi se broj trebao smanjiti za 800 do tisuću. Pritom će se to uglavnom odnositi na administraciju u kompaniji.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Isto tako Hrvatskoj nije trebao ni Mercator!

Dva su glavna razloga za probleme u Hrvatskoj: prvi je nepotrebno preuzimanje Getroa, što ima jako velik utjecaj na naš negativan poslovni rezultat, a drugo su neiskorišteni logistički kapaciteti”, izjavio je u srijedu Toni Balažič, predsjednik Uprave Mercatora

Balzicu, vas glavni problem je sto ste znacajno skuplji od konkurencije i sto poslujete u zemljama gdje je kupovna moc niska i jos pada.

Mogu zaboravit i poslovanje Getroa Kaštela. Na 100 metara od njega niče Lidl. Ja i zlovenci smo obrnuto proporcionalni. Što je njima gore to se ja osjećam bolje.

New Report

Close