Azerbajdžanski plin stiže u Europu

Autor: Poslovni dnevnik , 22. rujan 2013. u 22:00
Plin iz Azarbajdžana za 9 europskih kupaca

Konzorcij ugovorio veliku isporuku plina na razdoblje od 25 godina.

Međunarodni konzorcij koji razvija ogromno novo plinsko polje u Azerbajdžanu potpisao je krajem prošlog tjedna veliki sporazum o opskrbi prirodnim plinom devet europskih kupaca, dodatno osiguravši poziciju te kavkaske zemlje kao značajnog novog dobavljača energije za Europu.

Konzorcij Shah Deniz II čine britanski BP, azerbejdžanski SOCAR, norveški Statoil i francuski Total, a potpisao je ugovore o opskrbi Europe plinom na razdoblje od 25 godina. "Shah Denizov sporazum o kupnji plina čijem smo potpisivanju danas svjedočili spada među najveće plinske ugovore u industriji nafte i plina", ustvrdio je novinarima u glavnom gradu Azerbajdžana Bakuu regionalni direktor BP-a Gordon Birrell.

Kupci uključeni u ugovor obuhvaćaju međunarodnu korporaciju Shell, bugarski Burgas, grčku DEPA-u, švicarski Axpo, španjolski Gasnatural Fenosa, francuski GDF Suez, njemački E.ON, te talijanske kompanije Enel i Hera Trading. Iz konzorcija su poručili da namjeravaju crpiti 16 milijardi prostornih metara plina godišnje iz polja u Kaspijskom jezeru. Od toga će se šest milijardi prostornih metara isporučivati Turskoj od 2018., a ostatak Europi od 2019., nakon što budu dovršeni novi plinovodi, TANAP u Turskoj i TAP od Turske do Italije.

TANAP i TAP bit će prvi plinovodi u sklopu europskog Južnog koridora koji će zaobići teritorij Rusije i smanjiti ovisnost Europske unije o o ruskom plinu.

TANAP

Veza Turske sa susjedima

Transanadolijski plinovod (TANAP) osim kroz Tursku prolazit će kroz Grčku i Bugarsku, a riječ je o projektu koji bi trebao od 2018. godine prenositi oko 10 mlrd. prostornih metara plina godišnje. Do 2023. kapacitet bi trebao porasti na 23 mlrd. prostornih metara, a do 2026. godine na konačnih 30 mlrd. prostornih metara. Četvrtina plina trošila bi se u Turskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close