Azerbajdžan izlazi iz plinovoda TAP?

Autor: Tomislav Pili , 05. listopad 2015. u 21:59
TAP je ključni projekt /REUTERS

Rezolucija Europskog parlamenta o stanju ljudskih prava naljutila Baku.

Rezolucija Europskog parlamenta (EP) zaoštrila je odnose između Europske unije (EU) i Azerbajdžana koji zbog toga prijeti povlačenjem iz projekta Transjadranskog plinovoda (TAP).

Europski je parlament još 10. rujna s 365 glasova "za" izglasao rezoluciju koja oštro osuđuje stanje ljudskih prava u Azerbajdžanu te traži da se pregovori s tom zemljom na ugovoru o strateškom partnerstvu odmah zamrznu. To je izazvalo oštru reakciju u Bakuu gdje je parlament na izvanrednoj sjednici rezoluciju ocijenio manipulativnom akcijom i prljavom političkom igrom, prenosi portal Euractiv. Kako je izjavio čelnik azerbajdžanskog parlamenta Ogtaj Asadov, glavni cilj rezolucije je izoliranje zemlje od Europe i narušavanje njezina ugleda.

Diplomatski izvori Euractiva naglašavaju kako bi Baku sada mogao uzvratiti izlaskom iz projekta TAP. Podsjetimo, radi se o jednom od ključnih projekata kojim EU želi smanjiti ovisnost o ruskome plinu. Prema planu, do 2020. trebalo je s azerskih plinskih polja preko Južnog plinskog koridora – kojeg je TAP integralni dio – dovesti plin preko Jadrana do južne Italije. Kako navode diplomati, sada postoji mogućnost da Azerbajdžan dogovori prodaju kompletnog plina s Turskom i "zauvijek zaboravi EU". Na mogućnost da Baku okrene leđa Europi upozorio je poslije izglasavanja rezolucije predsjednik Odbora za vanjsku politiku EP-a Elmar Brok. 

Komentirajte prvi

New Report

Close