Automobilska industrija najvećeg gospodarstva Europe upala u veliku krizu

Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Ocjene aktualnog stanja u automobilskoj industriji pale su četvrti puta zaredom, kliznuvši na najnižu razinu u deset godina.

Kriza se nadvila nad njemački automobilski sektor, ključni faktor uspjeha njemačkog izvoza, pokazalo je istraživanje Njemačke komore za trgovinu i industriju (DIHK).

Ocjene aktualnog stanja u automobilskom sektoru i u njegovim dobavljačima i očekivanja za narednih 12 mjeseci naglo su pogoršani, pokazuje istraživanje DIHK-a, koje bi trebalo biti predstavljeno idućeg utorka, a novinska agencija dpa dobila ga je na uvid.

Ocjene aktualnog stanja u automobilskoj industriji pale su četvrti puta zaredom, kliznuvši na najnižu razinu u deset godina.

Samo je 22 posto ispitanika pozitivno ocijenilo trenutnu poslovnu situaciju dok je 55 posto njih smatra zadovoljavajućom a 23 posto lošom.

Razlika između optimističnih i pesimističnih ocjena iznosila je minus jedan, što predstavlja pad za 17 bodova u odnosu na prethodno istraživanje.

Paralelno 35 posto ispitanika navodi da su njihova očekivanja za predstojeće razdoblje loša ili lošija nego prije.

Prema DIHK-u, proizvođači automobila i dobavljači suočavaju se s izazovima u poslovanju i trgovini zbog ogromne tehnološke promjene, ključnog izazova za sektor.

Autokompanije su morale puno ulagati u električne automobile kako bi zadovoljile postrožene zakonske zahtjeve a paralelno su im prihodi trpjeli zbog loših uvjeta na tržištu, tumače autori istraživanja.

Komentari (0)
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve