Auto-industriju čeka najbolja godina od 2001.

Autor: Tomislav Pili , 12. siječanj 2015. u 11:29
Mary Barra, izvršna direktorica GM-a, kaže da je 'oprezno optimistična'/Reuters

Optimizam ima temelja već u podacima o prodaji u prosincu kada je zabilježen 13-postotni rast na godišnjoj razini.

Pred svjetskom auto-industrijom je možda jedna od najboljih godina u 21. stoljeću, ako je suditi po predviđanjima.

Izvršna direktorica američkog General Motorsa (GM), Mary Barra, iznijela je prognozu za kompaniju kojoj je na čelu koja bi, ako se obistini, značila najbolji rezultat od 2001. godine. Barra ocjenjuje da će GM ove godine u segmentu lakih vozila – koji pokriva sve vrste vozila osim kamiona i autobusa – prodati između 16,5 i 17 milijuna vozila. Lani je kompanija prodala 16,5 milijuna vozila, a ako dosegne 17 milijuna vozila, to će biti najbolji rezultat u posljednjih 14 godina.

 

Barra

Unatoč oporavku nakon 2009. još uvijek postoji prostor za rast

Govoreći na okruglom stolu kojim je obilježena prva obljetnica njezina stolovanja u GM-u, Barra je istaknula da je "oprezno optimistična za GM, ali i za cijelu industriju", prenosi Bloomberg. Optimizam već sada ima temelja jer je prosinac pokazao neočekivano snažne prodajne rezultate, što je gotovo nevjerojatan epilog za američku auto-industriju koja je do prije pet godina bila pred nestankom. Snažan ekonomski oporavak utjelovljen u 5-postotnom rastu BDP-a, niske kamatne stope te prepolovljena cijena nafte rezultirala je 13-postotnim rastom prodaje automobila u SAD-u na godišnjoj razini.

Optimizam američke auto-industrije potvrđuje i potez Forda, drugog najvećeg proizvođača, koji je najavio povećanje tromjesečne dividende za 20 posto, na 15 centi po dionici. Inače, prije točno godinu dana Ford je povećao dividendu za četvrtinu. Mary Barra je dodala kako se prodaja automobila proteklih godina evidentno oporavila, nakon dna dosegnutog 2009. godine, kada su GM i Chrysler bili prisiljeni zatražiti državnu pomoć. No, i dalje postoji mnogo prostora za rast, smatra Barra. 

Komentirajte prvi

New Report

Close