Austrijski Raiffeisen zaključio tromjesečje s gubitkom zbog problema u Ukrajini i Mađarskoj

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. studeni 2014. u 14:36
Photo: Jurica Galoic/24sata

Austrijska banka Raiffeisen Bank International (RBI) izvijestila je u četvrtak da je treće tromjesečje zaključila s gubitkom a uteg su bili problemi u Ukrajini i Mađarskoj.

Austrijska banka Raiffeisen Bank International (RBI) izvijestila je u četvrtak da je treće tromjesečje zaključila s gubitkom a uteg su bili problemi u Ukrajini i Mađarskoj.

U razdoblju od srpnja do rujna RBI je zabilježio konsolidirani gubitak od 119 milijuna eura. U prethodnom su tromjesečju ostvarili konsolidiranu dobit od 183 milijuna eura, pokazuje poslovno izvješće.

U Ukrajini je bančin gubitak prije oporezivanja u trećem tromjesečju porastao na 116 milijuna eura, s 13 milijuna eura koliko je iznosio u prethodna tri mjeseca, zbog tamošnje političke situacije i pada vrijednosti hrivnje. Povećane su rezervacije za moguće gubitke i otpisana nematerijalna imovina u iznosu od 31 milijun eura.

U Mađarskoj je banka u trećem tromjesečju stavila na stranu 205 milijuna eura za pokrivanje očekivanih troškova zakona prema kojemu banke moraju klijentima vratiti preplaćene iznose deviznih kredita.

U Rusiji, najprofitabilnijem pojedinačnom tržištu RBI-ja, dobit prije oporezivanja pala je u trećem tromjesečju na 100 milijuna eura, sa 127 milijuna u prethodna tri mjeseca.

U slajdovima pripremljenim za telekonferenciju iz RBI-ja su ponovili da očekuju da će najnovije sankcije, s obzirom na kratkoročnu prirodu, tek "u ograničenoj mjeri utjecati na poslovanje". Riječ je o sankcijama koje je Zapad uveo Rusiji zbog navodne potpore separatističkim pobunjenicima u istočnoj Ukrajini.

Banka je povisila prognozu rezervacija za rizike u cijeloj 2014. na 1,8 milijardi eura, s dosada prognoziranih 1,5 do 1,7 milijardi eura, napominjući da bi se taj iznos mogao promijeniti u slučaju zaoštravanja krize između Ukrajine i Rusije.

Ponovili su ujedno da u 2014. očekuju gubitak, ne precizirajući točno koliki, dok u 2015. predviđaju konsolidiranu dobit od nekoliko stotina milijuna eura. Ne planiraju prikupljati dodatni kapital nakon što su početkom godine već prikupili 2,8 milijardi eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close