Austrijski ministar financija očekuje slabljenje franka na dulji rok

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. siječanj 2015. u 11:32
Foto: Thinkstock

Švicarska ne može dopustiti da se njezina valuta dulje vrijeme zadrži na aktualnoj visokoj razini prema euru.

Švicarska ne može dopustiti da se njezina valuta dulje vrijeme zadrži na aktualnoj visokoj razini prema euru jer bi to bilo previše štetno za švicarsko gospodarstvo, citiraju u nedjelju austrijski mediji izjavu tamošnjeg ministra financija koji austrijskim građanima ipak sugerira prijevremenu otplatu kredita u francima.

Švicarska narodna banka (SNB) šokirala je prije desetak dana tržišta ukidanjem ograničenja tečaja franka prema euru od 1,20 franaka za euro, nakon čega je tečaj švicarske valute prema euru nakratko poskočio čak 40 posto.

Zbog niskih kamata krediti u francima bili su neko vrijeme popularni u pojedinim dijelovima srednje i istočne Europe da bi naglo jačanje švicarske valute u posljednje vrijeme zadalo veliku glavobolju vlasnicima takvih kredita u brojnim zemljama, uključujući Poljsku i Hrvatsku, tumači Reuters.

Austrija je 2008. zabranila mnoge devizne kredite i njezini su građani manje pogođeni aktualnim jačanjem franka. Ukidanje minimalnog tečaja švicarske valute prema euru ipak poskupljuje servisiranje dugova za nekih 151 tisuću austrijskih kućanstava s kreditima u francima ukupne vrijednosti 29 milijardi eura.

"Za Austrijance koji imaju kredite u francima to znači da se njihov dug povećava za oko 20 do 25 posto", citirao je u nedjelju list Oesterreich riječi ministra financija Joerga Schellinga.

"Ne vjerujem da će se franak zadržati na aktualnoj visokoj razini na dulji rok jer si Švicarska to ne može priuštiti. Izvoz previše poskupljuje a turizam se smanjuje", kazao je austrijski ministar prema pisanju Oesterreicha.

Schelling nije naveo kako bi Švicarska po njegovoj procjeni mogla zaustaviti jačanje svoje valute ali je poručio austrijskim građanima i tijelima lokalne uprave, poput bečkih gradskih vlasti, da bi bilo mudro kada bi prije roka otplatili te kredite i izvukli pouku za budućnost.

Komentirajte prvi

New Report

Close