Austrijski AMS bježi od Applea kupnjom Osrama

Autor: Tomislav Pili , 12. kolovoz 2019. u 22:00
Osramovo poslovanje temelji se na žaruljama za automobilske farove/REUTERS

AMS isporučuje senzore za iPhone, a želi se fokusirati na auto-industriju i prihode tog segmenta povećati sa 10 na 40 posto.

Dionice njemačkog proizvođača žarulja Osram Licht skočile su u ponedjeljak 10 posto nakon što je austrijska kompanija AMS objavila "rat" američkim fondovima koji žele preuzeti tu kompaniju.

AMS je za Osram ponudio ukupno 4,1 milijardu eura, a njegova ponuda za 10 posto je bolja od srpanjske ponude konzorcija Bain Capital i Carlyle Group od 35 eura po dionici koju je Uprava njemačke kompanije ocijenila prihvatljivom.

Allianz odbija
Međutim, krajem prošlog tjedna Osramov najveći pojedinačni dioničar, Allianz Global Investor, najavio je da će američku ponudu odbiti. Tu je priliku očigledno vidio AMS koji se bavi proizvodnjom elektroničkih senzora, a njegovi se proizvodi za prepoznavanje lica mogu naći i u iPhoneu. Austrijanci su početni interes iskazali još u lipnju kada su namjeravali detaljno provjeriti poslovanje Osrama, no ponudu nisu dali zbog nedostatnih izvora financiranja.

AMS namjerava diverzificirati poslovanje usmjerujući se prema autonomnim vozilima čime bi smanjio ovisnost o kupcima kao što je Apple. Fokus zajedničkog poslovanja s Osramom trebao bi prema austrijskoj zamisli biti na automobilskoj industriji. Nakon preuzimanja AMS namjerava povećati prihode od automobilske industrije s trenutnih 10 posto na 35 do 40 posto. 

Poslovna logika
Osramovo poslovanje temelji se na žaruljama za automobilske farove, a analitičari smatraju da AMS-ovo preuzimanje može imati poslovne logike samo ako proda Osramovo digitalno poslovanje. Radi se o Osramovu pokušaju ulaska u elektroničku industriju kroz proizvodnju procesora, digitalnih svjetlosnih sustava te senzora.

AMS je već najavio kako digitalno poslovanje Osrama ne vidi kao temeljno dodajući da će potražiti "najboljeg vlasnika" za taj segment, prenosi Reuters. Austrijska tvrtka namjerava "presložiti" i Osramovu proizvodnju žarulja za kućanstva selidbom tvornice iz Malezije u njemački  Regensburg.

Komentirajte prvi

New Report

Close