Austrijske krave zbog odredbi EU-a uživaju u luksuzu: Automatska četka počeše ih kada god požele

Autor: Darko Bičak , 24. travanj 2013. u 17:06
Od 2014. krave više neće smjeti biti vezane. Na austrijskoj farmi obitelji Rauter krave uživaju stanovite luksuze, poput automatske četke koja ih četka kada god to požele. (Snimio: Darko Bičak)

Posjetili smo austrijsku zadružnu mljekaru Kärntnermilch u gradu Spittal.

Delegacija hrvatskih novinara, ekoloških proizvođača mlijeka te poljoprivrednih agencija i institucija posjetila je jučer, u organizaciji tvrtke Biovega, austrijsku zadružnu mljekaru Kärntnermilch u gradu Spittal koji se nalazi u srcu slikovite i alpske Koruške.

Ekološka farma Hansa Rautera iz Aifersdorfa u okolici Spittala jedna je od njih 1316 koja isporučuje mlijeko Kärntnermilchu. Ekološko mlijeko iz koruške mljekare se pod brendom Bio+ može pronaći i u Hrvatskoj, u lancu eko-trgovina bio&bio. Farma se nalazi u pitoresknom okruženju austrijskih Alpi i beskrajnih alpskih pašnjaka. Osim farme, Rauteri imaju i alpsku kućicu koju koriste za vlastiti užitak, ali i za iznajmljivanje turistima.

 


Hans Rauter sa suprugom Gerlindom (Foto: Darko Bičak)

Iako joj prirodno tamo zapravo i nije mjesto, na farmi se našla i "obitelj" alpaka, inače južnoameričkih životinja iz porodica deva koje prebivaju na Andama. No, kako su Rauteri veliki ljubitelji svih planinskih životinja, alpake su se idealno uklopile u njihovu svakodnevnicu.

 

Na Farmi živi peteročlana obitelj Rauter koju čine otac Hans, majka Gerlinde te dvije kćeri i sin Michael koji je upravo završio srednjoškolsko obrazovanje. Iako je otac Hans još u naponu snage za rad na farmi, Marcus najavljuje da svoju budućnost vidi upravo u ovom poljoprivrednom gospodarstvu. Od mljekarskog biznisa vjerojatno neće odstupiti niti kćer Katharina koja je još srednjoškolka, ali čiji je dečko također nasljednik jedne susjedne farme u Aifersdorfu.

 

Ekološko gospodarstvo Rauter godišnje proizvede nešto više od 250 tisuća litara mlijeka. Obitelj drži 30-ak krava koje godišnje daju po oko 8500 tisuća litara mlijeka. Farma se prostire na 30 hektara, uglavnom pašnjaka. Preko ljeta su krave preko dana vani na otvorenom, a u staju ulaze radi mužnje.

Tijekom 2009. je izvrđena velika rekonstrukcija staje zbog odredbi EU-a o držanju mlječnih krava, a koja propisuje da od 2014. krave više neće smjeti biti vezane. Stoga krave na ovoj farmi imaju stanovite "luksuze", poput automatske četke koju koriste kada ih svrbi ili kada god požele (naslovna fotografija). Farma je i članica udruge Bio Austria koja okuplja više od 12 tisuća ekoloških proizvođača hrane u Austriji.

Rauterovi na svojoj farmi imaju 50-ak goveda, od čega 30-ak mliječnih krava. Ostatak otpada na telad i junce. Upravo u trenutku kada je na farmi boravila hrvatska delegacija, na svijet je došao i najmanji stanovnik, za sada još neimenovano tele. Njegova majka krava je budno pazila na njega te ga osim slikanja sa razdaljine, ipak nismo uspjeli pobliže pogledati. 

 


Ovih dana Rauterovi obilježavaju i rođendan svoje najstarije krave Lady koja je napunila 21 godinu, a u svojoj "radnoj karijeri" dala je 137 tisuća litara mlijeka.

Ruralna umjetnost

Iako je primarna zadaća farme proizvodnja mlijeka, a što obuhvaća i pripremu hrane za stoku, Rauterovi pokušavaju svoj posjed učiniti i vrlo ugodnim mjestom za život. Tako se na svakom koraku mogu vidjeti brižno uređeni detalji ruralne umjetnosti gdje su na vrlo domišljat način izrađene skulpture. Tako je od starih lanaca, na kojima su nekada bile vezane krave, napravljena šarmantna fontana u obliku kravlje glave. Od starih vila je napravljena skulputra pijetla. U dvorištu farme se mogu pronaći i skulputre od konjskih potkova ili pak stare tačke.

 

 

Komentirajte prvi

New Report

Close