Austrija širi tužbu protiv Airbusa

Autor: Tomislav Pili , 26. veljača 2017. u 21:59
Eskadrila vrijedna 2 milijarde eura bila je 10 posto skuplja/REUTERS

Beč će se obratiti američkim i britanskim sudovima.

Austrijska vlada razmatra mogućnost da tužbu protiv Airbusa i konzorcija Eurofighter podigne i na američkim i britanskim sudovima.

O tome je u petak pisao tamošnji dnevnik Kurier, a glasnogovornika ministarstva obrane kasnije je potvdio napise. "S pravne točke gledišta, postoje indikacije da jurisdikcija američkih i britanskih sudova može biti opravdana s obzirom na registrirana sjedišta dobavljača za zrakoplove Eurofighter", izjavio je glasnogovornik, a prenosi Reuters.

Podsjetimo, Austrija je 16. veljače najavila da će tužiti Airbus i konzorcij Eurofighter jer smatra da su vladi u Beču naplatili 10 posto više na 1,96 milijardi eura za eskadrilu borbenih zrakoplova Eurofighter Typhoon. Viša cijena je naplaćena zbog takozvanih offset poslova. Radi se o uobičajenom postupku pri ugovorima o kupnji naoružanja. Naime, za određeni postotak ugovora lokalne tvrtke odrade neki posao. Međutim, vrijednost offset poslova trebala je biti u odvojenom ugovoru, smatraju u Beču. U Airbusu su oštro odbacili austrijske navode o prijevari, a ostali su nedostupni za komentar širenja tužbe. 

Komentirajte prvi

New Report

Close