Austrija istražuje Amazon

Foto: Reuters Foto: Reuters

Austrijska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja pokrenula je istragu kako bi utvrdila zloupotrebljava li američki maloprodajni div Amazon dominantni položaj na tržištu kako bi osigurao prednost u odnosu na austrijske trgovce.

U Austrijskoj saveznoj agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja (BWB) navode da su istragu pokrenuli na temelju pritužbi zaprimljenih u prosincu 2018. godine o navodnim „nepoštenim trgovinskim praksama” Amazona.

Sumnja se da Amazon ”diskriminira druge trgovce i time pokušava nepropisno favorizirati vlastite proizvode", stoji u priopćenju BWB-a.

Trgovci se, između ostalog, žale da američka kompanija naglo i bez očitog razloga ukida račune prodavača.

Amazon ih također navodno prisiljava da objavljuju cijene i na računima prodavača objavljuje netočne podatke o isporuci.

Trgovci se žale i da ih Amazon briše s ljestvica proizvoda i da je uveo klauzulu o sudskoj nadležnosti, što im otežava poduzimanje pravnih mjera.

"Digitalni svijet nije pravni vakuum. Tvrtke koje posluju na globalnoj razini moraju se pridržavati odgovarajućih austrijskih zakona i propisa”, izjavio je čelnik BWB-a Theodor Thanner.

Istraga se provodi u suradnji s njemačkim regulatorom koji je u studenom prošle godine pokrenuo sličnu istragu protiv Amazona, dodao je Thanner.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!