Austrija drastično reže socijalna davanja

Autor: Poslovni dnevnik , 29. svibanj 2018. u 22:00
Austrijski kancelar Sebastian Kurz/REUTERS

Vlada tvrdi da će socijalni sustav učiniti pravednijim kako bi se opet više isplatilo raditi nego primati pomoć.

Austrijska vlada donijela je na zatvorenoj sjednici u Mauerbachu odluku o reformi socijalnog sustava u Austriji koji prije svega predviđa smanjivanje povlastica za velike obitelji i strance.

"Moramo hitno donijeti mjere koje bi naš socijalni sustav učinile pravednijim i to tako da se ponovno više isplati raditi nego primati pomoć, a prije svega moramo zaustaviti useljavanje u naš socijalni sustav", rekao je na konferenciji za tisak nakon sastanka desno-konzervativnog kabineta austrijski kancelar Sabastian Kurz.

 

300

dobit će stranci ako znaju njemački jezik

Tako će ubuduće građani Europske unije u Austriji tek nakon pet godina boravka steći pravo na socijalnu pomoć. Do sada su građani EU-a imali pravo na pomoć u slučaju da njihova primanja ne dosežu tzv. temeljnu financijsku razinu od 863 eura. "Od 2012. broj primatelja socijalne pomoći se povećao za 60 posto. Posebno je zastrašujuće ako analiziramo kako su po Austriji raspoređeni primatelji pomoći: njih preko 50 posto živi u Beču. A od toga su preko 50 posto strani državljani", rekao je Kurz. 

Od isplate temeljne financijske razine, pri čemu je u tu svotu uključena i subvencija stanarine, 300 eura će ubuduće biti vezano uz određene uvjete koje austrijski mediji doživljavaju kao diskriminaciju stranaca.

Uvjet za primanje tog dijela socijalne pomoći je završena austrijska osnovna škola ili minimalno poznavanje njemačkog jezika na razini B1 ili engleskog jezika na razini C1. Ovaj uvjet se uvodi i za one koji već sad primaju socijalnu pomoć. Smanjivanje sredstava je predviđeno i za obitelji s više djece pri čemu pomoć za prvo dijete ostaje na istoj razini, ali se već od drugog djeteta znatno smanjuje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close