Australski Slovenac kupio skijalište Vogel

Autor: Poslovni dnevnik , 01. listopad 2015. u 14:00
Skijalište Vogel

Rekordne rezultate Vogel je postigao prošle godine s više od 3,3 mil. eura prihoda i neto dobiti od 180.000 eura.

Anthony Tomažin, australski poduzetnik slovenskog podrijetla, potpisao je s KD Kapitalom ugovor za kupnju gotovo 51 posto dionica tvrtke Žičare Vogel, te je platio desetinu kupoprodajne cijene, koja iznosi 989 tisuća eura. Ostatak treba isplatiti u studenome, kada će s upravom Žičara Vogel predstaviti svoje planove za to slovensko skijalište.

A novi većinski vlasnik Žičara Vogel sigurno ima ozbiljne planove, piše ljubljanski Dnevnik. O kupnji je odlučivao dugo vremena, ali su presudili dobri poslovni rezultati skijališta prethodnih sezona, pri čemu mu je bilo važno da rezultati ne ovise samo o zimskim uvjetima. Posjet turista ove ljetnje sezone, prema tvrdnjama uprave, nadmašio je zimu, a Vogel pozitivno posluje nekoliko posljednjih godina. Rekordni rezultati postignuti su prošle godine s više od 3,3 milijuna eura prihoda i neto dobiti od 180.000 eura.

Sumnjičavi gradonačelnik
Vogel je privukao Tomažinovu pozornost jer ima velik i neiskorišteni marketinški potencijal, tvrdi Dnevnik.  On vjeruje da skijanje može usko povezati s drugim turističkim proizvodima u Bohinju, uključujući Bled. Na pitanje Dnevnika je li zainteresiran za kupnju drugih objekata u Bohinju, kao što je propali hotel Zlatorog, rekao je da o tome sada ne razmišlja. "Kada se odlučim za jedan posao, onda mu se potpuno posvetim. Pretpostavljam da ću na razvoju Vogela najmanje dvije ili tri godine raditi toliko intenzivno da neću moći razmišljati o drugim investicijama.

Međutim, ako će kasnije u Bohinju biti novih mogućnosti za ulaganje, usmjerit ću se na njih", rekao je Tomažin. Međutim gradonačelnik Bohinja Franc Kramar nije sretan takvim razvojem događaja. "Općina je vrlo rezervirana prema svim stranim ulaganjima u Bohinj", rekao je Kramar. To je, kako tvrdi, prije svega zbog gorkih iskustva, među kojima su i prazna obećanja o ulaganju u bohinjske hotele u vlasništvu Zmage Pačnika. među kojima je najvažniji hotel Zlatorog, "koji je nekada bio ponos bohinjskog turizma, a danas je bohinjska sramota".

Kramar kaže kako se boji da će Vogel kupiti neki trgovac nekretninama, koji će biti zainteresiran za preprodaju, a ne za razvoj skijališta i investiranje u njega. "Ako kupac ovog skijališta ima ozbiljne namjere, podržat će namjere uprave Žičara Vogel i prihvatiti njihov plan po kojem bi Vogel postao suvremeni skijališni centar. Treba napomenuti da je Vogel vrlo važan čimbenik turizma u Bohinju", objasnio je gradonačelnik Kramar.

Ambiciozna uprava
Uprava kompanije Žičare Vogel, prodaju 51 posto dionica shvatila je kao priliku da se dosegnu ambiciozni, ali ne baš jeftini planovi, kaže direktor Boštjan Mencinger. "Drago nam je da je okončana neizvjesnosti oko vlasništva nad Vogelom. Nadamo se da ćemo od novog vlasnik dobiti podršku za naše planove, te da će biti spreman ulagati u razvoj Vogela", kaže Mecinger. Prema njegovim riječima, prva nužna investicija treba biti zamjena uređaja na skijaškoj stazi Zadnji Vogel, koja je jedna od najdužih i zato važna za skijalište.

Ostale planove pred dogovor s novim vlasnikom skijališta Mecinger nije želio otkriti, ali kaže da će za njih trebati ulaganje od najmanje 100 tisuća eura, dok će realizaciju svih ideja biti daleko skuplja, stajat će nekoliko milijuna eura.Australski poduzetnik slovenskog podrijetla, vlasnik tvrtke Terra Australis, inače već nekoliko godina ulaže u slovensko ugostiteljstvo. Kupio je tri kata jubljanskog Nebodera, Opera bar i bivši Global, a sadašnji klub Top, a nedavno je kupio i vilu u Lescu. Anthony Tomažin pokazuje zanimanje i za IT sektor, te je postao vlasnik vlasnik računalne tvrtke RRC. 

Voli nekretnine

Stručnjak za hipoteke

Anthony Tomažin rođen je u Sloveniji 1958. godine, a u Australiju se iselio kada je imao 13 godina. Počeo se baviti financijskim poslovima i 1998. godine u predgrađu Sydneya utemeljio je kompaniju Royal Guardian, kao nebankarsku financijsku tvrtku koja odobrava hipotekarne kredite za kupnju nekretnina i druge investicije, uključujući vozila, opremu i strojeve. Početkom novog tisućljeća odlučio se na operacije u Sloveniji, te je kao i u Australiji počeo poslove s nekretninama. Kupio je nekoliko stanova, renovirao ih prodao. Prvi veći Tomažinov posao u Sloveniji bila je kupnja Opera bara 2002. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close