Australska vlada daje još dvije milijarde AUD za štete od požara

Autor: Poslovni dnevnik , 06. siječanj 2020. u 22:00
Australski premijer Scott Morrison obilazi jedno od požarišta/REUTERS

Oko 500 milijuna australskih dolara bit će izdvojeno za ovu fiskalnu godinu, koja završava u lipnju.

Vlasti Australije izdvojit će dodatne dvije milijarde australskih dolara u naredne dvije godine kako bi se pokrili troškovi oporavka od šumskih požara koji su zahvatili zemlju, izjavio je australijski premijer Scott Morrison.

Na konferenciji za novinare u Sidneyju premijer Morrison je rekao da će Vlada Australije platiti "koliko god to koštalo" obnovu nakon požara, koji će vjerojatno potrajati još nekoliko tjedana ili mjeseci. Oko 500 milijuna australskih dolara bit će izdvojeno za  ovu fiskalnu godinu, koja završava u lipnju. Uz to, odobrena je još milijarda australijskih dolara za razdoblje 2020./2021., te dodatnih 500 milijuna australskih dolara za razdoblje 2021./2022. 

Premijer Scott Morrison je dodao i kako će država osigurati još neka dodatna novčana sredstva, u slučaju da to bude potrebno.

 

1 milijarda

australskih dolara bit će isplaćena 2020./2021.

Kvaliteta zraka u glavnome gradu Australije u ponedjeljak je bila lošija nego u bilo kojemu velikom gradu svijeta, jer je nakon velikih šumskih požara Canberru prekrio gust dim. Premda glavni australski grad nije u naposrednoj opasnosti od požara, nalazi se između vatrom opustošene istočne obale i unutrašnjosti kojom također haraju požari. Nebo nad Canberrom prekrio je gust dim, zbog čega je uprava Nacionalne galerije Australije izvijestila da će ostati zatvorena za posjetitelje, kako bi zaštitila vrijedna umjetnička djela izložena u sklopu izložbe Matisse & Picasso.

"Zatvorili smo vrata galerije za posjetitelje kako bismo izbjegli bilo kakav rizik za javnost, za osoblje galerije i za izložena umjetnička djela", stoji u priopćenju galerije. Požari koji haraju Australijom od listopada prošle godine dosad su opustošili više od osam milijuna hektara niskog raslinja, a smrtno su stradale najmanje 24 osobe te brojne životinje.

Komentirajte prvi

New Report

Close