AT&T mora prodati krunski dragulj

Autor: Tomislav Pili , 11. studeni 2017. u 12:08
Foto: Reuters

Trump je još u predizbornoj kampanji najavio da njegova vlada neće odobriti spajanje AT&T-a i Time Warnera.

Šok i nevjerica zavladali su u vrhu američke telekomunikacijske kompanije AT&T kada su čuli što regulator tržišnog natjecanja zahtijeva kako bi dao odobrenje za 85,4 milijarde dolara vrijedno spajanje s Time Warnerom.

Ni manje ni više, ministarstvo pravosuđa traži prodaju krunskog dragulja, kompanije Turner u čijem je portfelju čuvena medijska kuća CNN, što promatrači tumače osvetom predsjednika Donalda Trumpa kojem ta informativna kuća baš i nije bila sklona tijekom predizborne kampanje. Ako ne želi prodati CNN, AT&T može prodati također profitabilni satelitski DirecTV, tvrde Reutersovi izvori iz ministarstva pravosuđa.

 

85,4 mlrd.

dolara vrijedno je spajanje AT&T-a i Time Warnera

Međutim, o prodaji DirecTV-a kao satelitskog pružatelja sadržaja nema govora, a analitičari smatraju da regulator to vrlo dobro zna. Stoga je jedini način da AT&T dobije "zeleno svjetlo" – prodaja CNN-a. Američki mediji navode kako ministarstvo pravosuđa tvrdi da je AT&T sam ponudio prodaju CNN-a kako bi dobio odobrenje. No, to je u priopćenju objavljenom u srijedu demantirao izvršni direktor AT&T-a, Randall Stephenson.

"Nikada nisam ponudio prodaju CNN-a i nemam namjeru to učiniti", izjavio je Stephenson. New York Times podsjeća na Trumpovu izjavu krajem listopada prošle godine na predizbornom skupu u Gettysburgu. Trump se tada osvrnuo na netom najavljeno spajanje AT&T-a i Time Warnera ukazujući na primjer "medijske strukture moći" koja suzbija glasove njegovih simpatizera. "Moja administracija neće odobriti to spajanje", kazao je tada Trump. Makan Delrahim, čelnik odjela za tržišno natjecanje u ministarstvu, kazao je kako nikada nije dobio instrukcije iz Bijele kuće o ovoj ili bilo kojoj drugoj transakciji. 

Komentirajte prvi

New Report

Close