AT&T dobio odobrenje za preuzimanje medijskog diva vrijednog 85 milijardi dolara

Foto: Reuters Foto: Reuters

Telekomunikacijski div AT&T dobio je bezuvjetno odobrenje američkog suda za preuzimanje medijske kompanije Time Warner, vrijedno 85 milijardi dolara, čime je zadan udarac vladi predsjednika Trumpa koja je nastojala spriječiti sporazum, a što će vjerojatno pokrenuti i val korporativnih spajanja. 

Planirani sporazum smatra se prekretnicom za medijsku industriju koju su uvelike izmijenile kompanije poput Netflixa i Googlea koje proizvode sadržaj i putem interneta ga izravno prodaju korisnicima, ne zahtijevajući skupu pretplatu.

Distributeri, uključujući kabelske, satelitske i internetske operatere, u kupnji kompanija koje proizvode medijski sadržaj vide priliku za dodatnu zaradu.

Odluka je donesena unatoč protivljenju američkog predsjednika Donalda Trumpa, čestog kritičara CNN-a, koji je u vlasništvu Time Warnera. Naime, Trump je tijekom svoje predizborne kampanje 2016. osudio najavljeno preuzimanje, potičući time kontroverze.

Odluka bi također mogla potaknuti val kupnji proizvođača televizijskog i filmskog sadržaja od strane telekom operatera i drugih, pri čemu je ponuda američkog kabelskog operatera Comcasta za određenu imovinu Twenty-First Century Foxa potencijalno prva ispred vrata, piše Reuters.

Prema podacima Thomson Reutersa, ovo spajanje, uključujući dug, bilo bi četvrto najveće ikad u sektoru telekoma, medija i industrije zabave, a dvanaesto najveće ikad gledajući sve sektore.

Okružni sudac Richard Leon je kazao da vlada nije iznijela adekvatne dokaze, a njene argumente protiv spajanja nazvao je vrlo tankima.

Naime, američko ministarstvo pravosuđa je u studenom prošle godine podnijelo tužbu s ciljem sprečavanja preuzimanja Time Warnera od strane AT&T-a, pri čemu su naveli da bi vlasništvo nad satelitskom televizijom DirecTV, a po novome i Time Warnerom, AT&T-u dalo nepoštenu moć i utjecaj naspram konkurentskih kabelskih operatera, koji dijelom počivaju na sadržaju u vlasništvu Time Warnera, što između ostalog uključuje informativni kanal CNN, kao i HBO, vlasnika svjetski poznatog serijala Igre prijestolja.

Kako su tada naveli u tužbi, spajanje bi AT&T-u dalo moć da prisili konkurentske televizijske kuće da plate 'stotine milijuna dolara više' za sadržaj u vlasništvu Time Warnera, a smatrali su da bi akvizicija dovela i do većih cijena za potrošače.

Tijekom šestotjednog suđenja iz AT&T-a su poručivali da bi im kupnja Time Warnera omogućila dobivanje informacija o gledateljima potrebnima za ciljano digitalno oglašavanje, slično onome što Facebook i Google već čine.

Iz AT&T-a su pozdravili odluku suda te poručili da očekuju zaključenje akvizicije do ugovornog roka, odnosno prije 21. lipnja.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve