AT&T će dokazivati da ne kupuje rivala

Autor: Tomislav Pili , 24. listopad 2016. u 21:59
Kupnja u javnom interesu?/Reuters

Preuzimanje Time Warnera izazvat će veliku pozornost tržišnih regulatora.

Najavljeno AT&T-ovo preuzimanje Time Warnera za 85,4 milijarde dolara suočilo se s popriličnim političkim otporom, a analitičari savjetuju da je ključ za dobivanje regulatornog odobrenja za spajanje u dokazivanju javnog interesa.

Uz bijes potrošačkih udruga zbog navodnog stvaranja telekomunikacijsko-medijskog monopola, skepsu izražavaju i američki poznavatelji te industrije. Naime, kupnjom Time Warnera AT&T bi postao najveći pružatelj televizijskih usluga na pretplatu u SAD-u. Analitičari stoga smatraju da će najveće ovogodišnje preuzimanje svakako izazvati poseban interes ministarstva pravosuđa te Federalne komisije za komunikacije.

"Spajanje bi trebalo biti u redu za Washington ako se primijeni standardna regulatorna metrika. No, Demokratska stranka skreće ulijevo, a ako Hillary Clinton pobijedi, to će biti prvi test njene zaoštrene retorike prema velikim spajanjima kompanija", ističe za New York Times Paul Gallant, analitičar u Cowen & Co.. Podsjetimo, Donald Trump je već najavio da će blokirati spajanje ako postane predsjednik. Rješenje za dobivanje regulatornog zelenog svjetla je u AT&T-ovom dokazivanju postojanja potražnje te je stoga spajanje u javnom interesu, smatra Jennifer Fritzsche, analitičarka Wells Farga. "Poruka koju AT&T treba uputiti regulatoru jest da se ne preuzima konkurent", ističe Fritzsche.

Komentirajte prvi

New Report

Close