‘Assange pati od kronične bolesti pluća’

Autor: Agencija VLM , 29. studeni 2012. u 08:22
Julian Assange / EPA

Ekvadorsko veleposlanstvo pruža mu liječničku njegu te pokriva troškove liječenja.

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange obolio je od kronične bolesti pluća, otkrila je veleposlanica Ekvadora u Londonu Ana Alban novinarima u Quitu, dodavši kako mu je potrebna stalna medicinska njega.

– Assange ima kroničnu bolest pluća koja, kao što znate, može zakomplicirati život u zatvorenom prostoru s malo svježeg zraka – rekla je Alban, prenosi RT. Dodala je još samo kako mu ekvadorsko veleposlanstvo pruža liječničku njegu te pokriva troškove liječenja.

Podsjetimo, Assange se još od lipnja nalazi u zgradi veleposlanstva. Iako mu je Ekvador odobrio azil, nije napustio zgradu iz straha da će ga britanska policija uhititi jer je tamošnji sud donio odluku o Assangeovom izručenju Švedskoj, gdje ga policija želi ispitati u vezi optužbi za seksualno zlostavljanje WikiLeaksovih volonterki. Assange te optužbe odbacuje te strahuje da bi ga Švedska mogla izručiti SAD-u, gdje je tražen zbog objavljivanja povjerljivih dokumenata.

Assangeov odvjetnik Baltasar Garzon ovog je mjeseca već upozorio da bi njegov klijent mogao iskusiti ozbiljne zdravstvene probleme bude li primoran i dalje ostati u veleposlanstvu. Dodao je kako imaju dokaze da Assange nije kriv za zlostavljanje u Švedskoj te da stoga nemaju ništa protiv suđenja u toj zemlji, ali pod uvjetom da se Assangeu zajamči sigurnost.

Komentirajte prvi

New Report

Close