Ashton sljedeći tjedan s vrhom Srbije i Kosova

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. ožujak 2013. u 18:30
Catherine Ashton (Epa)

Na zadnjem, šestom krugu pregovora, postignut je određeni napredak ali ne i dogovor o paralelnim strukturama na sjeveru Kosova.

Visoka povjerenica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton primit će u ponedjeljak u Bruxellesu srbijanski državni vrh, a u srijedu će otputovati u Prištinu, gdje će razgovarati s kosovskim vrhom.

"Visoka predstavnica Catherine Ashton razgovarat će s predstavnicima Srbije i Kosova u okviru dijaloga, koji se vodi uz pomoć EU-a, za normalizaciju odnosa između dviju strana", rekla je Maja Kocjančič, glasnogovornica Catherine Ashton. Na sastanak u ponedjeljak u Bruxellesu doći će srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić i zamjenik premijera Aleksandar Vučić.
Ashton će razgovarati s dvije strane u Bruxellesu i Prištini u sklopu priprema za sljedeći krug dijaloga koji će se održati 20. ožujka i na kojem će ponovno glavna tema biti pitanje paralelnih institucija na sjeveru Kosova.

Na zadnjem, šestom krugu pregovora, postignut je određeni napredak ali ne i dogovor o paralelnim strukturama na sjeveru Kosova. Kosovski premijer Hashim Thaci je nakon sastanka rekao da još nije postignut dogovor o ovlastima koje bi imala zajednica srpskih općina na Kosovu te da je postignut usmeni dogovor o povlačenju srpskih sigurnosnih struktura sa sjevera Kosova.

Pitanje paralelnih institucija na sjeveru Kosova najteže je pitanje koje se dosad pojavilo u pregovorima. Dačić je nedavno izjavio da se s Thacijem slaže samo u tome da se problem paralelnih institucija riješi upostavom zajednice srpskih općina, ali se stajališta u potpunosti razlikuju kada je riječ o ovlastima te zajednice općina. Dačić je u četvrtak u autorskom članku za tjednik NIN napisao da su se desetljeće unatrag u Srbiji pričale bajke o Kosovu, a da službeno nitko nije govorio istinu te da je sada sad vrijeme da se kažu činjenice.

"Lagalo se da je Kosovo naše, pa je to čak službeno potvrđeno i Ustavom. Danas, taj isti Ustav ni najmanje ne pomaže. Predsjednik Srbije ne može na Kosovo. Ni predsjednik vlade. Ni ministri. Ni policija. Ni vojska", napisao je Dačić.

Vidljiva normalizacija odnosa uvjet je za napredak obiju strana u europskim integracijama – Srbiji za dobivanje datuma za početak pregovora, a Kosovu za početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Europska komisija će sredinom travnja objaviti izvješće o napretku u dijalogu te u drugim reformama koje su vezane za približavanje Europskoj uniji.

Komentirajte prvi

New Report

Close