Arhitektonska ikona New Yorka u austrijskim rukama

Autor: Tomislav Pili , 11. ožujak 2019. u 22:00
Neboder je sagrađen 1930. u stilu art-decoa i u to vrijeme bio je najviši na svijetu/REUTERS

Najveća austrijska nekretninska tvrtka kupila je neboder od Investicijskog vijeća Abu Dhabija koji je vlasnik zgrade od 2008.

Arapski vlasnici više ne posjeduju čuveni njujorški Chryslerov neboder, jednu od arhitektonskih ikona tog američkog grada, a novi vlasnik je austrijski nekretninski div.

Kako doznaje Reuters od upućenih izvora, najveća austrijska privatna nekretninska kompanija Signa Holding u partnerstvu s tvrtkom RFR Holding kupila je tu zgradu za 150 milijuna dolara. 

Dobro prošli
Transakcija je sklopljena s Investicijskim vijećem Abu Dhabija. Ako se zna koliko su Arapi platili, kompanija u vlasništvu austrijskog biznismena Renéa Benka domogla se Chryslerovog nebodera vrlo povoljno. Naime, Investicijsko vijeće Abu Dhabija platilo je 800 milijuna dolara za 90 posto vlasništva nad zgradom koja je 1930. – kada je sagrađena – bila najviša na svijetu.

Kako su Arapi kupili zgradu 2008. u osvit financijske krize, cijene nekretnina potom su pale i više se nisu toliko oporavile da bi fond iz Abu Dhabija ostvario zaradu. Podsjetimo, Chryslerov neboder sagrađen je u stilu art-decoa i smatra se arhitektonskim draguljem među njujorškim neboderima. Međutim, zbog starosti traži povećane troškove održavanja, a status zaštićenog spomenika arhitekture često otežava izvedbu preinaka koje traže korisnici nebodera. Trošak posjedovanja povećava i činjenica da je neboder sagrađen na zemljištu škole Cooper Union kojoj se mora plaćati godišnji najam.   

Vrijedan portfelj
Iznos najma je prošle godine skočio na 32,5 milijuna dolara, sa 7,75 milijuna dolara u 2017. godini. Prema financijskim  izvješćima Cooper Uniona, cijena najma 2028. popet će se na 41 milijun dolara. Inače, ovo je prvi "američki posao" Signa Holdinga koje je do sada bila fokusirana na europsko tržište. Njezin nekretninski portfelj vrijedan je više od 14 milijardi eura dok projekti novogradnje vrijede više od osam milijardi eura.

No, Signi nije strano kupovati poznate nekretnine na prestižnim lokacijama. Primjerice, u njezinu je vlasništvu berlinska robna kuća KaDeWe, zatim Goldenes Quarter sa Park Hyatt Hotelom u Beču, pa Alte Akademie u Münchenu te Alsterhaus i Alsterarkaden u Hamburgu. Signin partner u ovom poslu, RFR Holding, osnovan je 1991. godine, a u svijetu nekretnina poznat je posjedovanju i upravljanju nekim od najprestižnijih poslovnih zgrada na Manhattanu, poput Seagram Buildinga i Lever Housea.

Signa i RFR već su surađivali, pa je 2017. austrijska kompanija kupila pet nekretnina za 1,5 milijardi eura u Berlinu, Hamburgu, Frankfurtu i Münchenu. RFR i Signa nisu bili dostupni za komentar, tvrdi Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close