Arhitekt mirovinske reforme dao ostavku

Autor: Poslovni dnevnik , 17. prosinac 2019. u 08:02
Foto: Reuters

Drukčije se računaju i radni staž i način isplate mirovine pojedinim branšama, a tu je i čitav niz povlastica za različita zvanja.

Visoki povjerenik francuske vlade za mirovinsku reformu Jean-Paul Delevoye, optužen za sukob interesa zbog toga što nije prijavio dužnosti koje je obnašao uz svoj rad u vladi, podnio je ostavku predsjedniku Emmanuelu Macronu koji ju je “sa žaljenjem” prihvatio, priopćeno je u ponedjeljak iz predsjednikova ureda. Ostavka Jean-Paulea Delevoyea, imenovanog u rujnu 2017. radi pripreme mirovinske reforme, događa se u jeku prosvjeda protiv tog projekta koji je zaštitni znak Macronova petogodišnjeg mandata. Delevoye je priznao da je propustio prijaviti desetak dodatnih dužnosti uz onu u vladi, među kojima i mandat upravitelja u školi za obuku djelatnika u osiguranju, Ifpassa, na volonterskoj bazi, što je potaknulo sumnju u sukob interesa.

Visoki povjerenik je ocijenio da su “siloviti napadi i hrpe laži narušili povjerenje” u njegov rad i da se “suđenjem” njemu želi “zadati udarac projektu” koji je “iznimno važan za Francusku”, rekao je izjavi poslanoj agenciji France Presseu. Francuski predsjednik uporno tvrdi da je postojeći mirovinski sustav “nepošten i preskup” i zalaže se za jedinstven sustav gdje će se sustavom bodova vrednovati rad i gdje će svaki umirovljenik imati ista prava prema svakom euru koji je uplatio u mirovinski sustav.

 

42 mirovinska

modela trenutno postoji u Francuskoj, a reformom bi bio uveden jedinstveni

Podsjetimo, u Francuskoj zapravo postoji 42 mirovinska modela, a ponekad zaposlenici u jednom sektoru nisu u istom sustavu obračuna. Drukčije se računaju i radni staž i način isplate mirovine pojedinim branšama, a tu je i čitav niz povlastica za različita zvanja. Već 12. dan štrajkaju uglavnom djelatnici javnog sektora koji su najnezadovoljniji planiranim promjenama.

Komentirajte prvi

New Report

Close