Argentina na korak do bankrota

Autor: Poslovni dnevnik , 30. srpanj 2014. u 22:00
Predsjednica Cristina Fernandez de Kirchner/REUTERS

Sastanak s investitorima u New Yorku ni nakon 12 sati nije dao rezultata.

Nakon što su propali pregovori u utorak, Argentina će nastaviti tražiti rješenje problema s međunarodnim investitorima i pokušati izbjeći treći po redu bankrot u posljednja tri desetljeća.

Čak 12-satni pregovori predstavnika Argentine i investicijskih fondova nisu u utorak doveli do rješenja problema s otplatom dugova, kazao je argentinski ministar gospodarstva Axel Kicillof. Unatoč 'iskrenoj razmjeni mišljenja i zabrinutosti', napredak u pregovorima nije postignut, poručeno je nakon sastanka. Podsjetimo, rok za pronalaženje rješenja istječe u srijedu, a ako se ne nađe rješenje, ta će južnoamerička država bankrotirati. Uz posredovanje medijatora Daniela Pollacka u utorak su predstavnici Argentine i investicijskih fondova u New Yorku prvi puta razgovarali "licem u lice".

To treće po veličini južnoameričko gospodarstvo već se godinama bori s investicijskim fondovima koji su nakon bankrota države 2002. godine jeftino kupili njezine obveznice, a potom odbili restrukturirati dugove, tražeći da ih se u potpunosti isplati. Nakon izgubljenih brojnih sudskih parnica na američkim sudovima, Argentini se primaknuo rok da postupi po presudi američkog okružnog suca Thomasa Griesa iz 2012. godine, prema kojoj bi fondovima trebala isplatiti 1,33 milijarde dolara te kamate. Ako se ne postigne dogovor s investitorima, američki sud spriječit će Argentinu u isplati obveznica koje na naplatu dospijevaju 30. srpnja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close