ArcelorMittal privremeno gasi čeličanu u Krakowu

Autor: Poslovni dnevnik , 13. studeni 2019. u 21:59
Za sada neće biti otkaza za 800 radnika / REUTERS

Kompanija procjenjuje da trenutna prekapacitiranost na svjetskom tržištu čelika iznosi 400 milijuna tona.

Proizvođač čelika ArcelorMittal privremeno će zaustaviti poslovanje u čeličani u Krakowu zbog slabije potražnje, priopćila je kompanija. Postupak zaustavljanja rada u visokim pećima i proizvodnji čelika, koji ima kapacitet od 1,6 milijuna tona godišnje, započet će 23. studenog, priopćila je kompanija. “Kako se situacija na tržištu čelika nastavlja pogoršavati i izgledi ostaju sumorni, nažalost nemamo drugog izbora nego privremeno zaustaviti rad visokih peći u Krakowu”, rekao je izvršni direktor ArcelorMittala Geert Verbeeck.

Kompanija u Poljskoj upravlja trima visokim pećima – jednom u Krakowu i dvjema u gradu Dabrowa Gornicza. “Proizvodnja, pogotovo automobilske industrije, bila je loša, te je usporila u velikom broju europskih država. Njemačka proizvodnja osobnih automobila smanjila se za 11 posto. Ova tržišna usporavanja i globalna prekapacitiranost stavljaju dodatni pritisak na cijene završenih proizvoda”, rekao je Verbeeck.

ArcelorMittal procjenjuje da je trenutna prekapacitiranost na svjetskom tržištu čelika na 400 milijuna tona. Kompanija planira nastaviti poslovanje u Krakowu kada se poboljša situacija na tržištu. Poslovanje visokih peći bilo je zaustavljeno na devet mjeseci i tijekom 2010. i 2011. godine. Kompanija ne planira otpustiti nekih 800 vlastitih zaposlenika u tvornici u Krakowu, rekao je Verbeeck. Neki od zaposlenika bit će preseljeni na održavanje, dok će drugi raditi u drugim tvornicama ili će im biti ponuđena manja plaća. 

Komentirajte prvi

New Report

Close