Arapski investitori prodaju nepostojeće vile

Autor: Poslovni dnevnik , 22. studeni 2016. u 07:30
Prikaz budućih objekata koje su najavili Arapi

Kompanija iz Emirata poziva na kupnju luksuznih objekata u naseljima koja je najavila da će graditi, o čemu u općini pojma nemaju.

Navala arapskih investitora u BiH prolazila je bez većih afera, ali čini se da je prva na pomolu.

Kompanija Green Valley International Real Estate iz Dubaija za ovu godinu najavila je izgradnju tri stambena naselja u sarajevskoj općini Vogošća – Green Valley City i Martyrs i Salam City, u sklopu kojeg bi na površini od 134 tisuće četvornih metara trebalo biti izgrađeno 300 luksuznih vila, uz različite popratne sadržaje, kao što su hoteli, bazeni, restorani, trgovine i sportski tereni. Iako je sve to još na papiru, na stranici kompanije Green Valley International Real Estate kupcima iz UAE-a ponuđene su na prodaju vile u Sarajevu po početnoj cijeni od 200.000 KM (oko 800.000 kuna), navodi portal Faktor.

 

300 luksuznih

vila navodno će biti izgrađeno u roku tri godine samo u jednom od tri kompleksa

Od kupaca se traži da unaprijed uplate 20 posto od cijene, a ostatak bi se se otplaćivao u mjesečnim ratama pet godina, te se dodaje da će i još nepostojeće kuće i stanovi, koji se također već prodaju, biti završeni u roku od tri godine. Sve bi to vjerojatno bilo u redu, ako se mogu naći kupci koji vjeruju investitoru, da u Vogošći ne tvrde kako s kompanijom nikada nisu pregovarali o izgradnji bilo kakvih naselja. "Kompanija Green Valley nije uopće imala nikakvih kontakata s Općinom Vogošća. Nisu poslali pismo namjere o izgradnji niti su tražili izdavanje urbanističkih dozvola za gradnju", kaže Hakija Delić, pomoćnik načelnika Općine Vogošća.

Prema njemu, rok od tri godine za završetak izgradnje naselja ne može se ostvariti čak i ako bi arapski investitori odmah predali molbu za izdavanje dozvola. "Postoje jasne procedure definirane Zakonom o prostornom uređenju i drugim propisima. U praksi se za takva naselja prvo priprema regulacijski plan koji definira sve uvjete korištenja zemljišta, položaj parcela i objekata, te prometnu i komunalnu infrastrukturu. Tek kada se sve to riješi, može se početi izdavati suglasnosti i odobrenja za građenje. Navedena procedura traje oko dvije godine. Budući da nam se arapska kompanija nije obratila, rok završetka od tri godine nije realan", objašnjava Delić."                      

Obmanjivanje

Fotografija lažnog gradilišta
Green Valley International Real Estate Group osnovan je 2004., a osnovna djelatnost mu je promet nekretninama. Na webu kompanije mogu se vidjeti i makete navodnih budućih luksuznih naselja i kuća u Sarajevu, a na svom Instagram profilu objavili su i fotografije s nepostojećeg gradilišta u Vogošći. Pomoćnik načelnika Opštine Vogošća Hakija Delić kaže da ne zna gdje su te fotografije snimljene.

Komentirajte prvi

New Report

Close