Arapske zemlje sve više ulažu u poljoprivredu u SAD-u i Europi

Autor: Tomislav Oharek , 31. prosinac 2013. u 17:56
Domaće investicije pokazale su se kao potpuni fijasko/Fotolia

Bogate države Perzijskog zaljeva s intenzivnijim ulaganjima u poljoprivredu u inozemstvu počele su 2008. godine.

Bogate zemlje Perzijskog zaljeva mijenjaju taktiku u nastojanjima da osiguraju dovoljne količine hrane za svoje stanovništvo, pa više milijardi dolara vrijedne investicijske programe usmjeravaju prema zemljama Europe i SAD-u.

S obzirom na to da poljoprivredni projekti perzijskih država u nekim od najsiromašnijih afričkih zemalja ponekad izazivaju neprijateljstvo lokalnog stanovništva, arapski ulagači sve više se okreću razvijenim zemljama, koje proizvode više hrane nego što im treba.Kako javlja Reuters, poljoprivredna tvrtka iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Al Dahra krenula je tim putem u ožujku, kupivši za 400 milijuna dolara osam poljoprivrednih tvrtki u Srbiji, gdje je stav javnosti prema poljoprivrednim tvrtkama u stranom vlasništvu manje oštar. Takvi projekti u Europi, Sjevernoj Americi i Australiji znaju biti skuplji, a nude i manje prostora za stvaranje velikih posjeda nego u Africi. No, oni također donose manje političkih problema i manji rizik za UAE, Saudijsku Arabiju, Katar i Kuvajt. Godinama su zemlje Perzijskog zaljeva, ovisne o uvozu od 80 do 90 posto potrebne hrane, ulijevale novac u kupnju desetaka tisuća hektara jeftinog poljoprivrednog zemljišta i drugu sličnu imovinu u zemljama u razvoju, uglavnom u Africi.

Nadale su se da će im te investicije dati izravan pristup velikim bazama za proizvodnju hrane te da će ih zaštititi od oscilacija cijena hrane na globalnom tržištu. No, u stvarnosti se to pokazalo teško ostvarivim.U farme u inozemstvu te su zemlje počele ulagati 2008. godine, nakon što su loši vremenski uvjeti u zemljama velikim proizvođačima hrane, rast uporabe biogoriva i ograničavanje poljoprivrednog izvoza u nekim državama povisili cijene na tržištu žitarica. Iako se zaljevske zemlje nisu nikad suočile s nestašicom hrane, tamošnje vlade su se tada prestrašile – pogotovo jer su cijene nafte, njihovih glavni izvor prihoda, nakratko oštro pale. Istodobno, te su zemlje provodile skupe programe povećanja domaće proizvodnje hrane, no oni nisu polučili rezultate zbog surove klime i nedostatka vode. Saudijska Arabija počela je smanjivati program domaćeg uzgoja pšenice 2008., a do 2016. planira se u potpunosti osloniti na uvoz.

Srbija

Ulazak Al Dahre

Ulaganje tvrtke Al Dahra u Srbiji, kojem je cilj razvoj kompanija za uzgoj i preradu hrane za izvoz, jedna je od najvećih investicija u poljoprivredi sektor Srbije u zadnjih nekoliko desetljeća. Uz to je Fond za razvoj Abu Dhabi najavio kredit od 400 milijuna dolara za poljoprivredni sektor Srbije. Osim u Srbiji, Al Dahra ulaže i drugdje u Europi i Americi, dok tvrtka Jenaan ulaže u SAD i Španjolsku. Hassad Food, poljoprivredni dio katarskog stabilizacijskog fonda, osnovao je, pak, 2009. godine podružnicu u Australiji, s fokusom na proizvodnju pšenice, ječma i stoke.

Komentirajte prvi

New Report

Close