Arapi ostali bez teksta kad su čuli da se pepeo baca

Autor: Poslovni.hr , 02. svibanj 2015. u 16:18
Foto: Thinkstock

Oni ne vjeruju da mi ne koristimo pepeo. Neznanje i šljunkarski lobi su prepreka korištenju pepela.

Direktorica Termoelektrane Morava u Svilajncu Marija Stevanović izjavila je da će ta tvrtka početi izgradnju prometnica od pepela iz termoelektrane čime će se riješiti problem deponije pepela i ostvariti ušteda prilikom gradnje cesta.

"Građevinski materijal i radovi u gradjevinarstvu u Srbiji uskoro će biti upola jeftiniji jer će se od pepela iz termoelektrana graditi ceste, brane, nasipi, proizvoditi gradjevinski blokovi i ploče", kazala je Stevanović.

Prema njezinim riječima, TE Morava je, u suradnji s Građevinskim fakultetom iz Beograda i drugim institucijama, počela projekt rješavanja deponija pepela koji se prostire na 30 hektara i u sloju od nekoliko metara što, kako je navela Stevanović, iziskuje velike troškove održavanja.

"TE Morava je prva u sustavu EPS-a koja počinje praktičnu primjenu obavljenih znanstvenih istraživanja i ove godine gradit ćemo prometnice od našeg pepela u okviru elektrane. To će biti probni projekt da pokažemo Srbiji da je to moguće, pa ćemo u skladu sa tim, za početak ponuditi EPS-u i lokalnim samoupravama u okolini elektrane jeftiniju izgradnju prometnica", kazala je Stevanović.

Ona je istaknula da u svijetu "firme čekaju s vrećama ispred ekektrana da pokupe pepeo, a kod nas se zbog kaotične eksploatacije šljunka ruiniraju vodotokovi".

Profesor Građevinskog fakulteta Jovan Despotović izjavio je da su predstavnici arapskih zemalja, koji su ga kontaktirali u vezi sa pepelom, "zanijemili kada su čuli da je na našim deponijima 270 milijuna tona pepela".

"Oni ne vjeruju da mi ne koristimo pepeo. Neznanje i šljunkarski lobi su prepreka korištenja pepela a naučno smo dokazali da pepeo nema nikakav negativan uticaj, ni najmanji, po čovjeka i životnu sredinu", rekao je Despotović za B92.

 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Pepeo i šljaka nisu jedno te isto. Kao što ni Novinar i “novinar” nisu jedno te isto. Ja bih volio da ovaj dnevnik pišu Novinari.

New Report

Close