Appleovo sjedište otvara se u travnju

Autor: Tomislav Pili , 24. veljača 2017. u 14:30
Apple Park ima površinu od 260.120 četvornih metara i prostire se na 70 hektara/REUTERS

Pri kraju radovi na novom poslovnom kompleksu tehnološkog diva.

Apple je objavio da će u travnju prvi zaposlenici početi raditi u novom sjedištu u Cupertinu koji je projektiran prema zamislima osnivača kompanije Stevea Jobsa.

Apple Park, kako je ime kompleksu u obliku prstena, ima površinu od 260.120 četvornih metara, a prostire se na zemljištu od 70 hektara. Radi se o parceli na kojoj se nekad nalazio Hewlett-Packardov kalifornijski kampus. Apple je otkupio zemljište 2010. godine nakon što je Jobs ustvrdio kako kompaniji nedostaje primjeren poslovni prostor. Iako će prvi zaposlenici početi pristizati u proljeće, to ne znači da će zgrada biti u potpunosti dovršena.

Naime, radovi će potrajati do ljeta, a nakon toga proći će još šest mjeseci dok se u Apple Parku ne smjesti više od 12.000 radnika. Zamisli Stevea Jobsa u projekt je pretočio čuveni londonski arhitektonski ured Foster+Partners. Većina parkirališnih mjesta nalazi se u podzemnoj garaži, pa će 80 posto zemljišta biti uređeno u park. Oko parka prostirat će se staza za trčanje dužine 3,2 kilometra. Energija će dolaziti iz solarnih panela na krovu snage 17 megawatta.

U središtu zgrade nalazit će se amfiteatar s 1000 mjesta koji će ponijeti ime Stevea Jobsa. Prilikom ulaska u tu dvoranu posjetitelji će prolaziti kroz  6-metarski stakleni cilindar s krovom od ugljičnih vlakana. Zaposlenicima će biti na raspolaganju i fitness centar površine više od 9000 četvornih metara. Kompleks će biti otvoren i posjetiteljima kojima će na raspolaganju biti Appleova trgovina i kafić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close