Apple prvi puta za krađu patenta tužilo sveučilište

Autor: Tomislav Pili , 18. listopad 2015. u 22:00
Inovaciju za poboljšanje efikasnosti čipova korišten je u mobitelima i tabletima/REUTERS

U slučaju da bude dosuđena tražena odšteta, to će biti najveći iznos isplaćen nekom sveučilištu zbog zaštite patentnih prava.

Appleu do sada nije bilo strano da se sudi s ljutom konkurencijom, poput Samsunga ili Nokije, ali je sada dočekao da ga po prvi puta tuži jedno javno sveučilište.

Podružnica Sveučilišta Wisconsin-Madison, Wisconsin Alumni Research Foundation (WARF), u svojoj tužbi tvrdi da im je tehnološki div ukrao patent zaštićen još 1998. koji poboljšava efikasnost čipova ugrađenih u mobitele i tablete. Od suda zahtijevaju da u presudi dosudi odštetu od čak 400 milijuna dolara. Ako do toga dođe, to će biti najveća odšteta isplaćena nekom sveučilištu u SAD-u u slučajevima zaštite patentnih prava.

 

33tužbe

protiv 31 tuženika podnio je WARF od 2000. godine naovamo

U pravilu, znanstvene institucije poput sveučilišta i škola u Americi se u odnosu na privatne kompanije rijetko odlučuju na tu vrstu pravne bitke. Prema istraživanju kanadskog Sveučilišta Alberta, škole i fakulteti godišnje podnesu između 40 i 50 tužbi za zaštitu patentnih prava, navodi Reuters. Međutim, to ne vrijedi za WARF čiji je zadatak već 90 godina da patentira i komercijalizira inovacije nastale na Sveučilištu Wisconsin. Prema podacima s njihove stranice, lani su uprihodili 152 milijuna dolara od rojaliteta i investicija. Od 2000. godine naovamo WARF je podnio 33 tužbe protiv 31 tuženika, pokazuju podaci RPX-a, tvrtke za upravljanje patentnim rizikom.

Na meti mu se od velikih kompanija našao i Intel kojeg su tužili 2008., ali je tužba zaključena nagodbom. Kritičari takvog pristupa tvrde da je upitna opravdanost takvih tužbi sveučilišnih institucija kojima istraživanja financiraju porezni obveznici. S druge strane, u WARF-u naglašavaju kako su upravo ovakve tužbe ključne u monetizaciji inovacija proizašlih iz istraživačkih odjela sveučilišta. K tome, efikasna zaštita patenata ohrabruje inovativnost. U sudskom ratu s Appleom WARF je angažirao najpoznatijeg američkog odvjetnika, Morgana Chua koji će se suočiti s Appleovim Williamom Leeom. 

Komentirajte prvi

New Report

Close