Apple napušta ‘muza’ – potražnja za iPhoneima jenjava

Autor: Sergej Novosel Vučković , 27. srpanj 2016. u 22:00
To je pojam pametnoga telefona/REUTERS

Do dana današnjeg prodano ih je milijardu, u posljednjem kvartalu ipak je kupljeno manje nego lani pa je i dobit manja.

Jedan, dva, tri…jednu milijardu iPhoneova prodao je američki Apple od puštanja prvog na tržište 29. lipnja 2007. do dana današnjeg i ti su uređaji, sa svakom novom generacijom unoseći i novitete, postali i pojam pametnoga telefona, koliko im god jeftiniji Androidi puhali za vratom.

Da ovaj predmet želja, pak, pokazuje i male znake "štucanja", potvrđuju Appleovi rezultati za posljednje tromjesečje – prodano je 40,4 milijuna iPhoneova. Više od očekivanog, manje nego lani pa je i prihod pao za 14,6% na 42,4 milijarde, a Appleova dobit stanjena 27% na 7,8 milijardi dolara. CNN prenosi analitičare koji kažu da je uzrok za trećinu slabe potražnje u Kini, drugom najvećem tržištu iza SAD-a, usporavanje rasta gospodarstva.

"Tamo je potražnja pala jer su i uvozni proizvodi skuplji, a novi modeli Samsunga i Huaweija su puno konkurentniji nego lani", kažu i dodaju da potrošači dulje imaju svoje mobitele i ne teže čestom mijenjanju i "upgradeanju" na bolje.  I šef Apple Tim Cook ustvrdio je da se manje ljudi odlučilo uzeti iPhone 6S (uveden prošle jeseni), na što baš i nisu računali. Ni prvi "socijalni" model iPhone SE za šire, platežno slabije tržište, nije donio preveliki pomak.

"Možda se i moglo predvidjeti, iako mi nismo isprve tako mislili, trebalo nam je neko vrijeme da shvatimo" – priznao je Cook, kojem će za mjesec dana biti pet godina kako stoluje Appleom. Na to se nadovezao ekspert Colin Gillis, napisavši da je "postalo jasno kako je muza koja je vodila Apple sad otišla drugdje". Eh, valjda će mu se vratiti s iPhoneom 7, od rujna?! Jedina koliko toliko utješna stvar za "jabučare" jest rast prihoda od 19% od usluga, poput Apple Musica, Apple Paya i Appstore (za skidanje aplikacija na iPhone i računala Mac i iPad).

Komentirajte prvi

New Report

Close