Apple kreće u pohod na Hollywood

Autor: Antonija Alar , 02. rujan 2015. u 12:45
Tim Cook, predsjednik Uprave Applea

Apple želi pokrenuti svoju produkciju televizijske emisija, serija i filmova, o čemu su već pregovarali s nekoliko direktora holivudskih studija.

Američkom tehnološkom divu Appleu, nije dovoljno to što je najprofitabilnija računalna tvrtka pa je povećao svoje ambicije te je krenuo u pohod na Hollywood. Naime, Apple bi htio napraviti svoje televizijske emisije, serije i filmove, a prema navodima časopisa Varietyja, već su se susreli s nekoliko direktora holivudskih studija. 

Softver za novi hardver
Naime, Appleu unatoč čestim kritikama dioničara i dalje cvatu ruže. U proteklom kvartalu ostvario je 10,7 milijardi dolara neto dobiti, čak 38 posto više nego u istom razdoblju lani, a prema svemu sudeći predsjednik Uprave kompanije Tim Cook zna što će s tim novcem. Tako je Apple za iduću srijedu najavio puštanje na tržište nove i poboljšane verzije njihova TV set-top uređaja, koji će imati elegantnije kućište i pojačani hardverski paket – od Appleovog A8 čipa do novog daljinskog upravljača, za koji izvori kažu da će biti drastično unaprijeđene – osjetljiv na dodir i omogućiti će nove vrste kontrole.

 

10,7mlrd.

dolara neto dobiti ostvario je Apple u posljednjem kvartalu

Osim toga, imat će i veći prostor za pohranu podataka i operativni sistem koji će podržati glasovno upravljanje pomoću digitalnog asistenta i navigatora Siri. A novi i bolji hardver traži i odgovarajući "softver". Zato je Apple navodno već u potrazi za stvaranjem vrhunske streaming televizijske usluge, koja bi grupirala nekoliko kabelskih kanala i bila dostupna putem Apple TV uređaja. Kompanija tako, tvrdi Variety, već dulje pregovora s raznim medijskim tvrtkama. Tako bi streaming video servis mogao bi stići na tržište već iduće godine i to po početnoj cijeni od 40 dolara mjesečno.

Nadigrao ih Amazon
No tu ne staju i traže svoje premium televizijske sadržaje, pa su nedavno dali jedinstvenu ponudu za jednu od najgledanijih britanskih serija Top Gear, čiji domaćini Jeremy Clarkson, James May i Richard Hammond su se razišli s BBC-om. Ipak, u Appleu se nisu dovoljno isprsili s ponudom pa im je slavni britanski trojac oteo konkurent Amazon koji je samo za Clarksona ponudio 36 milijuna dolara. Iako će Appleov plan da stvori svoju televizijsku platformu približiti ga konkurenciji poput Netflixa, Hulua i Amazona ipak će se, tvrdi Variety, još morati dobro potruditi kako bi se učvrstio na već ionako prenapučenom televizijskom tržištu.

Komentirajte prvi

New Report

Close