Apple izvadio zlata za 40 milijuna dolara

Autor: Tomislav Pili , 18. travanj 2016. u 14:58
Mobitel sadrži 30 mg zlata/Reuters

Kompanija objavila podatke o količini recikliranog materijala.

Reciklaža je za Apple novi, golemi izvor prihoda. Kompanija je prošloga tjedna objavila izvješće o zaštiti okoliša u kojem se moglo saznati da 93 posto električne energije koju kompanija troši dolazi iz obnovljivih izvora.

Međutim, izvješće sadrži i pregršt podataka o količini prikupljenih vrijednih metala kroz reciklažu. Apple je lani iz starih računala i mobitela izvadio ukupno 27.825 tona materijala – aluminija, čelika, stakla, bakra, kobalta, pa čak i zlata. Podatak o zlatu posebno je impresivan. Postupkom reciklaže došlo se do 999,5 kilograma zlata vrijednog oko 40 milijuna dolara pri sadašnjoj cijeni zlata od 1229 dolara za uncu. Taj podatak postavio je pitanje otkud je Apple izvukao tolike količine zlata, piše Business Insider.

Prema informacijama Fairphonea, aktivističke skupine fokusirane na lance nabave u elektroničkoj industriji, prosječan mobitel sadrži oko 30 miligrama zlata od kojeg je napravljen dio komponenti. Druga, manje vjerojatna mogućnost je reciklaža najskupljeg modela Apple Watcha koji sadrži oko 50 grama 18-karatnog zlata. Međutim, analitičari sumnjaju da su kupci platili 10.000 dolara za taj model sata i dali ga u reciklažu u manje od godinu dana od kupnje. Od ostalih vrednijih metala do kojih je došla kompanija može se spomenuti gotovo tri tone srebra vrijednog 1,7 milijuna dolara pri sadašnjim cijenama.  

Komentirajte prvi

New Report

Close