Apple gubi titulu najvrednije tvrtke

Autor: Tomislav Pili , 27. studeni 2018. u 22:00
Od 1. studenog cijena Applea potonula je 23 posto/REUTERS

Apple je posebno pogođen trenutnim negativnim sentimentom prema tehnološkim dionicama.

Microsoft se izjednačio po vrijednosti s Appleom i najizgledniji je kandidat za preuzimanje titule najvrednije kompanije na svijetu.

Samo četiri mjeseca nakon što je Apple prešao povijesnu granicu od bilijun dolara tržišne kapitalizacije, cijena dionice proizvođača iPhonea krenula je ponirati i dobrano istopila vrijednost kompanije.

Trumpove carine
Vrijednost Applea pala je u ponedjeljak dodatnih 1,8 posto nakon što je predsjednik Donald Trump izjavio da bi se mogle uvesti dodatne carine od 10 posto na mobitele i prijenosna računala proizvedena u Kini. Time se tržišna kapitalizacija tog tehnološkog diva spustila na 814 milijardi dolara. Za istovjetan iznos vrijedi i Microsoft čija je dionica kliznula 0,3 posto na malo više od 106 dolara.

Podsjetimo, tehnološke dionice našle su se na udaru rasprodaje posljednjih tjedana zbog investitorske zabrinutosti zbog rasta kamatnih stopa s jedne strane te trgovinskih napetosti između Kine i SAD-a s druge strane. Međutim, Apple je posebno pogođen negativnim sentimentom na Wall Streetu, pa bilježi 23 posto gubitka vrijednosti od 1. studenoga. Tada je kompanija najavila da će prodaja u ključnom četvrtom tromjesečju vjerojatno biti slabija od očekivanja analitičara. 

Smjena 2010. godine
Apple je prestigao Microsoft po vrijednosti 2010. nakon što se softverski div suočio s padom potražnje za osobnim računalima. Taj je pad dijelom bio uzrokovan i usponom pametnih telefona.

Međutim, nakon što je Satya Nadella 2014. preuzeo kormilo Microsofta, smanjio je ovisnost kompanije o osobnim računalima. Microsoft je danas u vrhu po prihodima od računalstva u "oblaku", odmah nakon Amazona. Kupnju dionice Microsofta preporuča 33 analitičara, pokazuju podaci Refinitiva.  

Komentirajte prvi

New Report

Close