Ankara nudi Turski tok do grčke granice

Autor: Tomislav Pili , 05. rujan 2016. u 22:00
Foto: Thinkstock

U listopadu bi se trebao potpisati nacrt sporazuma čime je otvoren put gradnji.

Ankara je ponudila da plinovod Turski tok bude produžen do granice s Grčkom, kazao je za agenciju TASS glavni izvršni direktor Gazproma Aleksej Miler. On je pojasnio kako se s turskom vladom pregovara o ponovljenoj registraciji svih prethodno izdanih dozvola za Turski tok. Odgovarajući na pitanje postoji li mogućnost da ruski plin bude isporučivan u Europu, šef plinskog diva je kazao kako je “turska strana ponudila takvu mogućnost do tursko-grčke granice”, piše TASS.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak je ranije otkrio kako će se u listopadu održati sastanak na kojem bi se trebali ispregovarati i potpisati nacrt međuvladina sporazuma čime će biti otvoren put za početak gradnje prve faze Turskog toka. Podsjetimo, radi se o zamjeni za napušteni projekt Južni tok kojem nije bila sklona Europska unija, pa ga je Rusija zaustavila.

Turski tok je najavljen u prosincu 2014. godine, a planirani kapacitet svake od četiri cijevi je 15,7 milijardi prostornih metara plina godišnje. Plinovod će se protezati 660 kilometara po trasi kojom je trebao ići Južni tok te 250 kilometara po novoj trasi u pravcu europskog dijela Turske. 

Komentirajte prvi

New Report

Close