Analize pokazuju kako u BiH ima nafte kao u Italiji

Autor: Agencija VLM , 01. rujan 2014. u 11:09
Ilustracija/Thinkstock

Na području Tuzlanskog bazena i Posavine nalaze se četiri prospekta čije se ukupne rezerve kreću oko 200 do 300 milijuna barela na dubinama do 1500 m.

U projekt istraživanja nafte u FBiH se definitivno ide, a analize su pokazale kako bi ova zemlja mogla biti jako bogata crnim zlatom. Prema riječima resornog federalnog ministra Erdala Trhulja u FBiH bi moglo biti jako puno nafte. “Ono što sa sigurnošću možemo reći, a bazirano je na istraživanju koje je radila firma ICL u periodu 1989. – 1992. je da se u području Tuzlanskog bazena i Posavine nalaze četiri prospekta čije se ukupne rezerve kreću oko 200 do 300 miljuna barela na dubinama do 1500 m”, kazao je Trhulj. Dodaje kako su procjene i da u području Sarajevsko – Zeničke kotline također ima nafte, u skladu s geološkom strukturom i njenom povijesti postanka.

Jug Italije

“Sigurno je najinteresantnija regija Dinarida, tj. područje od Bihaća do Stoca pa dolje do Neuma i južnom granicom s Hrvatskom. Sve analize ukazuju na analogiju s nalazištem na jugu Italije koje se trenutno eksploatira te u Albaniji koja je u fazi istraživanja. Ako tu bude nafte, dvije su sigurne stvari: bit će je puno i na velikim dubinama, možda i do 8000 metara. Ne bih sad licitirao s količinama da se ne bi koristilo u političke svrhe, ali pogledajte zalihe na nalazištima na jugu Italije ili procijenjene u Albaniji, pa će vam sve biti jasno”, kazao je Trhulj.

Ozbiljna priča

Da se radi o ozbiljnoj priči pokazala je u Vlada FBiH na jednoj od posljednjih sjednica. Naime, Vlada FBiH dala je suglasnost za produženje roka važenja Memoranduma o razumijevanju, kojeg je 3. studenog 2011. potpisala sa „Shell Exploration Company“ B.V. – poduzećem osnovanim u Nizozemskoj, do 3. studenog 2015.

Za potpisivanje produženja roka važenja Memoranduma ovlašteni su premijer FBiH i Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj. Federalna vlada je na istoj sjednici donijela Uredbu koja uređuje sadržaj ugovora o koncesiji za istraživanje i eksploataciju nafte i plina, način obračuna i plaćanja naknade i kontrolu proizvedenih količina nafte i plina u FBiH. Uredba se primjenjuje na postupak dodjele koncesije na istraživanje i eksploataciju Zakona o istraživanju i eksploataciji nafte i plina u FBiH. “Više je razloga zbog kojih je trebalo donijeti Uredbu o sadržaju ugovora o koncesiji za istraživanje i eksploataciju nafte i plina, načinu obračuna i plaćanja naknade i kontroli proizvedenih količina nafte i plina. Među najznačajnijima je činjenica kako se u FBiH prvi put realizira projekt istraživanja i eksploatacije nafte i plina putem koncesije, kako su iskustva domaćih kompanija i drugih osoba prilično slaba točka za ovakvu vrstu projekta, zbog čega će biti neophodno angažirati stručnu pravnu osobu kao savjetnika za pripremu Ugovora o koncesiji”, navode iz Vlade FBiH.

Komentirajte prvi

New Report

Close