Analiza ‘snažno ukazuje’ da je pronađen Higgsov bozon

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. ožujak 2013. u 15:25
EPA

‘Preliminarni rezultati na temelju sveukupnih podataka iz 2012. veličanstveni su i meni je jasno da se ovdje radi o Higgsovu bozonu.’

Analiza tragova elementarne čestice pronađene prošle godine u velikom hadronskom sudaraču (LHC) "snažno ukazuje" da je doista otkriven Higgsov bozon, objavio je u četvrtak istraživački centar za fiziku CERN. Priopćenje o zadnjem otkriću temeljenom na proučavanju velikog broja podataka prikupljenih tijekom tri godine istraživanja u sudaraču ipak nije otišlo tako daleko da tvrdi da se nedvojbeno radi o pronalasku Higgsova bozona. Za Higgsov bozon vjeruje se da tvarima daje masu.

Mjerenja ponašanja čestice, čije je postojanje prvi puta predviđeno početkom 1960-ih, i njezine interkacije s drugim česticama "snažno sugerira da se radi o Higgsovu bozonu", kazao je CERN. "Preliminarni rezultati na temelju sveukupnih podataka iz 2012. veličanstveni su i meni je jasno da se ovdje radi o Higgsovu bozonu iako smo još daleko od toga da znamo o kakvoj se vrsti Higgsova bozona radi", kazao je Joe Incandela glasnogovornik jednog od znanstvenih timova koji su radili na istraživanju bozona.

Prema priopćenju CERN-a tek se treba utvrditi je li taj bozon jednostavni Higgsov bozon kojim se popunjava posljednja nepoznanica u Standardnom modelu elementarnih čestica koji pokazuje kako svemir funkcionira na razini elementarnih čestica ili se radi o nečemu egzotičnijem.

Komentirajte prvi

New Report

Close