Amerikanci žele graditi srpske autoceste

Autor: Poslovni dnevnik , 18. rujan 2018. u 14:50
Izgradnja Moravskog koridora mogla bi stajati 700 mil. eura/Damir Špehar/PIXSELL

Uz kineski SRBC za Moravski koridor, koji spaja koridore 10 i 11, zainteresiran i Bechtel.

Za izgradnju autocesta u Srbiji u trku s Kinezima, Rusima, Europljanima i Azerbajdžancima ulaze i Amerikanci, piše Politika. Bechtel, jedna od najvećih američkih građevinskih kompanija, zainteresirana je za izgradnju Moravskog koridora, koja bi trebala početi u proljeće 2019. godine.

Temelj za dolazak američkih kompanija predstavlja nedavno potpisan sporazum o suradnji u području infrastrukture između Srbija i SAD-a.

Moravski koridor trebao bi spojiti dva koridora – 10 i 11. Trasa bi išla od Pojata, preko Kruševca, Trstenika i Kraljeva, do Preljine, odnosno Čačka. 

Autocesta Pojate-Preljina duga je 109 kilometara, a trasa je podijeljena na tri dionice: Pojate-Kruševac, Kruševac-Trstenik-Adrani i Adrani-Preljina.

Zbog novog zakona o vodama i regulacije toka Južne Morave, odnosno zaštite od poplava, morao se mijenjati prostorni plan, a posebno je bila sporna treća dionica.

Tek kada bude završen idejni projekt i kada se budu znali vodni uvjeti, znat će se vrijednost projekta, zasad se procenjuje na oko 700 milijuna eura. Kineska kompanija SRBC i američki Bechtel pokazali su zainteresiranost za gradnju tog cestovnog koridora.  

Komentirajte prvi

New Report

Close