‘Amerikanci’ uzeli udjel Volkswagenu

Autor: Tomislav Pili , 15. prosinac 2015. u 21:59
Tržišni udjel VW-a pao sa 13,5 na 12 posto/Reuters

VW grupa zabilježila je rast prodaje od četiri posto.

Prodaja automobila u Europi porasla je u studenom gotovo 14 posto, pokazuje izvješće Udruge europskih proizvođača automobilaobjavljeno u utorak.

Osim toga, udjel vodećeg Volkswagena i dalje opada, ali snažno rastu brendovi u američkom vlasništvu. Prošlog je mjeseca registrirano 1,12 milijuna novih automobila, nasuprot 989.758 vozila u istom lanjskom razdoblju. Vodeći Volkswagen zabilježio je daleko lošiji rast prodaje od cjelokupnog tržišta od 3,1 posto, a i tržišni mu je udjel pao sa 13,5 posto na 12,2 posto. VW grupa zabilježila je rast prodaje od četiri posto. S druge pak strane, zadovoljni mogu biti "američki" brendovi, poput Forda te Opela koji je u vlasništvu General Motorsa.

Zajedno s modelima Fiat Chryslera, ti su proizvođači zabilježili skok prodaje od 18 posto, prenosi Reuters. Rastu je posebno doprinio dolazak nove Opel Astre u prodajne salone. Solidne rezultate bilježe i francuski proizvođači. Prodaja Renaulta uvećana je preko 15 posto dok PSA Peugeot Citroën bilježe rast od 13 posto. Analitičari smatraju da će se rast prodaje automobila i dalje nastaviti zbog solidne ekonomske situacije i niskih cijena goriva, ali će ga usporiti podizanje kamatnih stopa. 

Komentirajte prvi

New Report

Close