Amerikanci uskoro većinski vlasnici Budvanske rivijere

Autor: Poslovni dnevnik , 20. listopad 2014. u 22:00
Luksuzni Dukljanski vrtovi u vlasništvu su Stratexa

Stratex je sada vlasnik 30 posto dionica Budvanske rivijere, nakon što je početkom veljače kupio 8,28 posto.

Stratex grupa u vlasništvu američkog poduzetnika uzbekistanskog podrijetla Neila Emilfarba, jednog od najvećih ulagača u turističke projekte u Crnoj Gori, kupila je dodatni paket od 21 posto dionica i tako postala vlasnik ukupno 30 posto dionica Budvanske rivijere, najveće hotelske kompanije u Crnoj Cori. To je jedna od najvećih transakcija ikada obavljena na crnogorskoj burzi, dionice su plaćene po 20 eura, a cijeli posao vrijedi 15 milijuna eura. Stratex je početkom veljače kupio 289.002 dionica ili 8,28 posto Budvanske rivijere za 2,17 milijuna eura.

 

15milijuna

eura platio je Stratex za 21 posto dionica Budvanske rivijere

Preuzeo i marinu
U vlasništvu Stratexa je i luksuzni kompleks vila Dukljanski vrtovi na Zavali kod Budve, a ulažu također u Kotoru i Kolašinu. O Emilfarbu više se čulo nakon što je početkom ovoga ljeta za tri milijuna eura preuzeo vlasništvo na marinom u Budvi. Prema izvorima lista Vijesti, za "povijesnu kupnju" dionica Budvanske rivijere Stratex je uzeo kredit. Zato se može očekivati, što su tada tvrdili upućeni izvori, da će Stratex nastaviti s kupnjom kako bi postao većinski vlasnik najjače i najprofitabilnije crnogorske hotelske grupe. Sada se procjenjuje vrijednosti cjelokupne imovine Budvanske rivijere, koja prema nekim proračunima iznosi oko 160 milijuna eura. Prije posljednje transakcije, vlada je imala 41,64 posto dionica kompanije, Fond PIO 12,82 posto, Zavod za zapošljavanje 4,27 posto, a Stratex 8,31 posto. Ostali su vlasnici uglavnom skriveni iza skrbničkih računa.Stratexova kupnja dionica odigrala se uoči najavljene podjele Budvanske rivijere koja se treba dogoditi do kraja godine, što je potvrdila i crnogorska vlada vlada.

Podjela kompanije
Time bi, kako navode Vijesti, jednoj tvrtki pripao hotelski kompleks Sveti Stefan-Miločer, koji bi završio u dugoročnom zakupu, a preostali dio, turističko naselje Slovenska plaža, hotel Aleksandar te Palas i Castellastva u Petrovcu bili bi ponuđeni na prodaju. Hotel Mogren bi se, uz pomoć strateškog ulagača, rekonstruirao i dogradio u hotel s pet zvjezdica. 

Udruga dioničara

Sveti Stefan ostaje državi

Prodavatelj dionica, Udruga dioničara Budvanske rivijere, koje predvodi nekolicina ulagača iz Hrvatske, poput Kristijana Floričića i Miroslava Jeličića kaže da bi obzirom na navode u medijima o budućoj segmentaciji Budvanske rivijere Stratex mogao biti idealan partner državi za valorizaciju imovine koja bi išla na prodaju. Takvim rješenjem, tvrde, "Sveti Stefan kao simbol crnogorskog turizma ostaje u vlasništvu države".

Komentirajte prvi

New Report

Close