Amerikanci rekordno dužni

Autor: Tomislav Pili , 18. svibanj 2017. u 22:00
Dugovi danas vrijede 67 posto BDP-a, a 2008. su vrijedili 85 posto, Fotolia

Kućanstva duguju 12,7 bilijuna dolara.

Ukupni dug američkih kućanstava prešao je početkom ove godine razinu prije financijske krize 2008. godine, ali ekonomisti smatraju kako nema razloga za uzbunu zbog snažnije ekonomije i strožih uvjeta kreditiranja. Njujorške Federalne rezerve u srijedu su objavile da je u prva tri ovogodišnja mjeseca ukupni dug kućanstava povećan za 149 milijardi dolara u odnosu na prethodno tromjesečje i sada iznosi 12,72 bilijuna dolara. Iako u apsolutnom iznosu djeluje zastrašujuće, zaduženost kućanstava je ustvari manja nego 2008. jer je danas američko gospodarstvo daleko veće i snažnije. Naime, gledano prema BDP-u, sadašnji dug iznosi 67 posto vrijednosti gospodarstva, nasuprot 85 posto u trećem tromjesečju 2008. kada je i službeno započela financijska kriza.

Osim toga, struktura kredita danas izgleda drugačije nego prije osam godina, s manjim udjelom stambenih kredita, a višim u segmentu studentskih i kredita za kupnju automobila. Trenutno stambeni hipotekarni krediti sudjeluju sa 68 posto u ukupnom dugu dok su 2008. sudjelovali sa 73 posto. Izgleda da su banke naučile lekciju iz financijske krize ako je suditi po udjelu drugorazrednih hipotekarnih kredita koji su i bili okidač kraha. Naime, takvi krediti koji se dodjeljuju osobama s vrlo slabom kreditnom sposobnošću čine svega četiri posto, nasuprot 15 posto iz 2008. godine.

Pooštreni su i kriteriji za kreditiranje kupnje automobila, pa su trenutno petinu takvih kredita uzele osobe s niskom kreditnom sposobnošću, nasuprot 30 posto iz pretkriznih vremena. Ekonomist njujorškog Feda Donghoon Lee smatra kako rekordne razine duga nisu razlog za slavlje, ali ni uzbunu jer struktura dužnika izgleda drugačije.

Komentirajte prvi

New Report

Close