Amerikanci preuzimaju preostale dionice Fotone

Autor: Poslovni dnevnik , 10. travanj 2014. u 22:00
Technology4Medicine već ima 80,88 posto dionica Fotone

Privatizacija slovenskog proizvođača lasera.

Američka tvrtka Technology4Medicine objavila je da nudi 28,16 eura za preostale dionice slovenskog proizvođača lasera Fotonu.

Amerikanci već imaju u svom vlasništvu 531.975 dionica Fotone, odnosno 80,88 postotni udio. Ponuda o preuzimanju ostatka dionica odnosi se na 125.776 dionica, što je 19,12 posto udjela u Fotoni. Ponuda o preuzimanju, koja je u četvrtak objavljena u slovenskim medijima, vrijedi do 9. svibnja ove godine. Fotona ima 240 zaposlenih, a riječ je o tvrtki koja proizvodi lasere za medicinsku i vojnu industriju, koja je bila u 70-postotnom vlasništvu slovenske države.

U siječnju ove godine većinski udio prodan je tvrtki Technology4Medicine, ranijem glavnom distributeru Fotone za sjevernu Ameriku.Fotona je jedno od 15 poduzeća i banaka koje je slovenska vlada prošle godine stavila na listu za prodaju odnosno privatizaciju, kako bi strane investitore uvjerila da ozbiljno misli sa smanjivanjem svog udjela i upravljačkih prava u gospodarstvu, koje se ocjenjuje prevelikim. Do sada su prodani Fotona i tvornica premaza i lakova Helios.

Komentirajte prvi

New Report

Close