Amerikanci nude BiH plin preko Hrvatske

Autor: Poslovni dnevnik , 02. srpanj 2019. u 21:59
BiH je potpuno oslonjena na jedan plinovod kojim se plin može dobaviti isključivo iz Rusije Marijan Sušenj/PIXSELL

USAID će financirati izradu studije izvodljivosti povezivanja plinskih mreža BiH i Hrvatske kroz izgradnju plinovoda Zagvozd-Posušje, kojim bi stizao plin iz LNG-a na Krku.

Peter Duffy, direktor ureda Američke organizacije za međunarodni razvoj (USAID) za Bosnu i Hercegovinu, izjavio je kako BiH mora osigurati novi pravac opskrbe prirodnim plinom jer je sada u cijelosti oslonjena na jedan plinovod kojim se taj energent može dobaviti isključivo iz Rusije, javlja N1.

USAID je odlučio financirati izradu studije izvodljivosti povezivanja plinske mreže u BiH s onom u Hrvatskoj i to izgradnjom novog magistralnog plinovoda iz pravca Zagvozda prema Posušju, koji bi imao odvojke prema Mostaru te središnjoj Bosni. Prema projektu kojega je inicirala sarajevska tvrtka BH-Gas taj bi plinovod bio alternativa onome kojim se plin dobavlja iz Rusije preko Mađarske i Srbije.

Povezivanje s plinskom mrežom u Hrvatskoj otvorilo bi mogućnost da BiH kupuje ukapljeni plin preko LNG terminala na Krku. Vlada RS za sada odbija dati suglasnost za projekt nazvan “Južna interkonekcija” i traži da se BiH poveže s plinovodom Turski tok kojim bi se opet preko Srbije nastavio kupovati ruski plin. 

Komentirajte prvi

New Report

Close