Amerikanci kupuju pola Trepče, a Rusi posrnuli Simpo

Autor: Ante Pavić , 18. studeni 2013. u 09:21
Golemi kombinat podijeljen je na Trepču sjever i Trepču jug

Američka kompanija NGP već bi do kraja godine mogla konkretizirati sporazum o poslovno-tehničkoj suradnji s rudnikom Trepča.

Američke i ruske korporacije pokazuju veliko zanimanje za kupnju srpskih poduzeća.

Novosti pišu kako se neimenovani ruski investitor zanima za Simpo, nekadašnjeg jugoslavenskog giganta za proizvodnju namještaja. Novosti pišu da je ruski investitor, prema neslužbenim informacijama, spreman ponuditi 20 milijuna eura, ali pod uvjetom da mu se proda kompanija očišćena od dugova. Problem je što se Simpov porezni dug s povezanim poduzećima popeo na čak 63 milijuna eura, a ranije potpisanim sporazumom država bi zamijenila dug za vlasništvo.

 

20tisuća

radnika radilo je nekad u kombinatu Trepča

To međutim, znači, da bi prema ruskoj ponudi država ostala bez najmanje 40 milijuna eura. Ministar gospodarstva Saša Radulović stoga inzistira da se napravi nova fer procjena vrijednosti kompanije, što bi trebalo napraviti čelništvo kompanije zajedno s revizorima i vještacima. On drži da bilanca Simpa nije točna i da nema pozitivnu ocjenu revizora. Osim brojne oprme i nedovršenih proizvoda, Simpo ima objekte i imovinu u više gradova u Srbiji i na tržištu Bosne i Hercegovine, Makedonije i Hrvatske koji nisu procjenjeni po fer vrijednosti. U isto vrijeme nešto južnije, američka kompanija NGP već bi do kraja godine mogla konkretizirati sporazum o poslovno-tehničkoj suradnji s rudnikom Trepča na Kosovu. Drugim riječima, američka kompanija spremna je preuzeti 49 posto jednog od najvećeg rudnika na tlu bivše Jugoslavije, dok bi Srbija zadržala 51 posto. Plan je da se otvore novi rudnici.

Kako prenose srpski mediji, ugovor će biti potpisan bez obzira na to što je Kosovska agencija za privatizaciju izašla u javnost sa svojim planovima za isti kombinat. Naime, nakon nezavisnosti Kosova cijeli je ogromni kombinat u kojemu je nekoć radilo 20.000 ljudi podijeljen na Trepču sjever, koja obuhvaća rudnike i postrojenja na prostoru sa većinskim srpskim stanovništvom, te Trepču jug koja obuhvaća rudnike i postrojenja na prostoru s većinskim albanskim narodom. "Postavili smo pitanje Kosovskoj agenciji na osnovu kojeg pravnog akta ili dokumenta oni polažu pravo u sjevernom delu Trepče, tim prije što je sjeverna Trepča registrirana i nalazi se u srpskoj Agenciji za privredne registre s jasno utvrđenom i definiranom vlasničkom strukturom, koja je prezentirana američkoj kompaniji" kazao je Milan Bačević, ministar rudarstva i prostornog planiranja za Novosti. 

Vlasništvo nad rudnicima

Moguće otvaranje sada zatvorenih rudnika

Pitanje vlasništva nad Trepčom između vlade Srbije i Kosova tinja već dulje vrijeme. Milan Bačević, ministar rudarstva i prostornog planiranja Srbije izjavio je da je sjeverna Trepča sto posto srpska. "Dolaskom američkog kapitala u Trepču stvaraju se uvjeti da se otvore i zatvoreni rudnici na KiM, da se aktiviraju ugašena preduzeća i da građani i južnog dijela Kosovske Mitrovice mogu računati na zaposlenje koje su izgubili nebrigom i nemarom svoje vlasti", odgovorio je Bačević kosovskim vlastima nakon što su izašli sa svojim planovima za Trepču.  

Komentirajte prvi

New Report

Close