Amerika stanjila kvartalnu dobit Forda

Autor: Poslovni dnevnik , 29. travanj 2015. u 21:59
Prodaja modela F-150 dobro ide/REUTERS

Zbog slabije prodaje dobit pala sedam posto, na 924 milijuna dolara.

Neto dobit Ford Motora pala je u prvom tromjesečju za sedam posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 924 milijuna dolara, zbog slabije prodaje vozila u Sjevernoj Americi i gubitaka u Južnoj Americi.

Prema poslovnom izvješću objavljenom u srijedu, prihodi Forda iznosili su 33,9 milijarde dolara, 5,6 posto manje u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine. Drugi po veličini američki proizvođač automobila zadržao je, međutim, svoju prognozu dobiti prije oporezivanja za cijelu godinu od 8,5 do 9,5 milijardi dolara. "Vanjsko okruženje u Južnoj Americi pogoršalo se u odnosu na prije samo nekoliko mjeseci", kazao je financijski direktor Forda Bob Shanks. Doduše, gubitak u Južnoj Americi smanjen je na 189 milijuna dolara, s prošlogodišnjih 510 milijuna dolara, no Shanks upozorava da se gospodarstva u regiji nalaze u "recesijskim uvjetima".

Gubitak u Europi smanjio se, pak, sa 194 na 185 milijuna dolara, dok je dobit u Aziji i na Pacifiku pala s 291 na 103 milijuna dolara. Tvrtka je povisila prognozu operativne marže u Sjevernoj Americi na 8,5 do 9,5 posto, budući da prodaja novog modela F-150 ide bolje od očekivanja. Shanks je kazao da bi operativna profitna marža od 6,7 posto u Sjevernoj Americi mogla dosegnuti i 10 posto, ako prodaja dvaju novih redizajniranih modela – F-150 i Edge – dosegne prošlogodišnje razine, odnosno da će dobit u Sjevernoj Americi porasti više od milijardu dolara u odnosu na 1,34 milijarde dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close